Η ισραηλινή κυβέρνηση επικύρωσε χθες Κυριακή την συμφωνία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) που υπεγράφη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η τριμερής συμφωνία για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη.

 

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακίνσι καταδίκασε το έργο, τονίζοντας ότι "έρχεται σε αντίθεση με γεωγραφικά γεγονότα" και "αποφασίζεται για καθαρά πολιτικούς λόγους".

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν τον Ιανουάριο συμφωνία για την κατασκευή του έργου EastMed, ένα έργο αγωγού 6 δισεκατομμυρίων έως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται αρχικά να μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Προγραμματίζεται να διέλθει από το Ισραήλ μέσω του νησιού της Κύπρου, του ελληνικού νησιού της Κρήτης, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο δίκτυο φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσω της Ιταλίας.

Οι τρεις κυβερνήσεις στοχεύουν να λάβουν μια τελική επενδυτική απόφαση έως το 2022 και να ολοκληρώσουν τον αγωγό έως το 2025 για να βοηθήσουν την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους.