Χιλιάδες τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων και 2.500 Τυνήσιοι μέλη του ISIS, έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία στη Λιβύη, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης εφημερίδας «Arab Weekly», η οποία επικαλείται πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης μιλούν για προώθηση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κοντύτερα στην πόλη της Σύρτης, την ώρα που η Αίγυπτος ετοιμάζεται να πάρει το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Δημοσίευμα της «Arab Weekly» αναφέρει πως, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μεταφέρει ομάδες τζιχαντιστών και μέλη του ISIS διαφορετικών εθνικοτήτων από τη Συρία στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες». Σε αυτούς περιλαμβάνονται «πάνω από 2.500 Τυνήσιοι μέλη του ISIS».

Το Συριακό Παρατηρητήριο υποστηρίζει πως η πιο πρόσφατη αποστολή ισλαμιστών μαχητών στάλθηκε στη Λιβύη «μόλις πριν από μερικές ημέρες». «Ο αριθμός των στρατολογηθέντων που έχουν φθάσει στη Λιβύη αυξήθηκε σε 16.100 Σύρους μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων 340 παιδιών κάτω των 18».

Το δημοσίευμα επικαλείται ακόμη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία έχει πληρώσει και προσφέρει υπηκοότητα σε χιλιάδες μισθοφόρους οι οποίοι μάχονται μαζί με τις πολιτοφυλακές που στηρίζουν τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγέζ Σάρατζ στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Το Συριακό Παρατηρητήριο εκτιμά τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία Σύρους μισθοφόρους που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Λιβύης σε 470 περίπου, συμπεριλαμβανομένων 33 ανήλικων και διοικητών.

Οι πληροφορίες για αυξανόμενη παρουσία μισθοφόρων από τη Συρία έρχονται τη στιγμή που η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης φέρεται να ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Σύρτης, στρατηγικής σημασίας πόλης, καθώς αποτελεί τη βασική πύλη για τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου, τους οποίους ελέγχουν οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης μετακίνησε το Σάββατο μαχητές της κοντύτερα στη Σύρτη. Αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικοί διοικητές ανέφεραν ότι μια πομπή περίπου 200 οχημάτων κινήθηκε ανατολικά από την Μισράτα πορευόμενη κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου προς την πόλη Ταουέργκα, που βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο του δρόμου προς τη Σύρτη.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης επανακατέλαβαν πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που κατείχε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, βάζοντας τέλος στη 14μηνη εκστρατεία του στρατάρχη Χάφταρ για να καταλάβει την πρωτεύουσα, προτού το νέο μέτωπο του πολέμου σταθεροποιηθεί μεταξύ Μισράτα και Σύρτης.

Υποστηριζόμενη από την Τουρκία, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει βάλει στόχο να ανακαταλάβει τη Σύρτη και την αεροπορική βάση που ελέγχει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός στην Τζούφρα.

Ετοιμάζεται η Αίγυπτος

Ωστόσο η Αίγυπτος, που στηρίζει τον Χάφταρ, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, απειλεί να στείλει στρατό στη Λιβύη αν η κυβέρνηση της Τρίπολης και οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως στον πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη.

Απειλούν με κυρώσεις

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία δήλωσαν έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη και κάλεσαν «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους» στη χώρα. Οι τρεις ηγέτες δηλώνουν «έτοιμοι να σκεφτούν μια πιθανή χρήση κυρώσεων εάν οι παραβιάσεις του εμπάργκο στη θάλασσα, στο έδαφος και στον αέρα συνεχιστούν». «Καλούμε όλες τις πλευρές στη Λιβύη, όπως και όσους ξένους τις υποστηρίζουν, στην άμεση διακοπή των μαχών», συμπληρώνουν οι τρεις ηγέτες, χωρίς να αναφέρουν ονομαστικά κάποια χώρα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")