Ενισχύονται τα Ομόλογα Καθώς Αυξάνεται η Προσδοκία για Επίτευξη Συμφωνίας στη Σύνοδο της ΕΕ

Ενισχύονται τα Ομόλογα Καθώς Αυξάνεται η Προσδοκία για Επίτευξη Συμφωνίας στη Σύνοδο της ΕΕ
energia.gr
Δευ, 20 Ιουλίου 2020 - 19:59

Η προσδοκία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., αναφορικά με την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώθησε προς τα πάνω τις τιμές των ομολόγων αλλά και την ισοτιμία του ευρώ, η οποία ξεπέρασε το 1,14 δολ.

Άλλωστε η πρόταση για τη δημιουργία του υπερταμείου των 750 δισ. ευρώ, αποτέλεσε την κύρια αιτία που πυροδότησε "το ράλι" στις τιμές των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου τον περασμένο Μάιο. Η Σύνοδος Κορυφής, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, καθώς οι χώρες που προτάσσουν την διαφύλαξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπό την ηγεσία των Κάτω Χωρών, απέρριπταν την προτεινόμενη κατανομή επιδοτήσεων - δανείων, προωθώντας την επέκταση του μεριδίου των δεύτερων. Ζήτησαν δε, τα ποσά που θα λάβει η κάθε χώρα, να εξαρτώνται από την πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

 Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,37% από το 0,40%, του 10ετούς κυμαινόταν στο 1,125 από 1,27%, και του 15ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 1,30% από το 1,37%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,15% από 1,29%, έναντι 0,47% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62% από 1,73% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κυμαίνεται νωρίς το απογευμα στο 1,1448 δολ. από το επίεπδο του 1,1408 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1448 δολ..