Οι παγκόσμιες πωλήσεις της Renault κατέγραψαν μείωση κατά 34,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας παρατηρήθηκαν κάποια σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο. 

Στην ανακοίνωση επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στην εμπορική επιτυχία του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού Zoe, το οποίο, παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων κατά 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

 

Η Renault δήλωσε ότι η συνολική μείωση στον όγκο των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην υψηλή έκθεσή της σε χώρες που έχουν επιβάλει αυστηρούς αποκλεισμούς και περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Ευκαιρία πάντως για να ασκήσει κριτική βρήκε ο πρώην πρόεδρος της Nissan Motor Co Ltd, Κάρλος Γκον, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Parisien την Κυριακή, καθώς χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των πωλήσεων και των ενεργειών της Renault και της Nissan «αξιολύπητα». Εκτίμησε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα οφείλονται στην έλλειψη κοινής ηγεσίας και στην πανδημία του COVID-19.

Ο Κάρλος Γκον, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος της Mitsubishi Motors Corp, συνελήφθη στην Ιαπωνία στα τέλη του 2018 με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε εταιρικά κεφάλαια για προσωπικό σκοπό, κατηγορίες τις οποίες αρνείται. Έφυγε κρυφά από την Ιαπωνία και πήγε στον Λίβανο, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Κάρλος Γκον συνέκρινε την πτώση της τιμής της μετοχής από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2020 μεταξύ των ανταγωνιστών General Motors Co και Toyota Motor Corp και των Renault - Nissan. Η General Motors Co είχε μείωση κατά 12% και η Toyota Motor Corp κατά 15%. Η Nissan κατέγραψε μείωση 55% και η Renault 70%.