Πού οδηγείται ο κόσμος; Στην κατάρρευση, στην υποστηριζόμενη επιβίωση, στη χειραγώγηση ή στη μεταμόρφωση; Το αμερικανικό Πεντάγωνο φαίνεται ότι απασχολείται από αυτό το ερώτημα. Ενα υπόδειγμα ριζοσπαστικής μελέτης πρόσφερε πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής, δρ Τζέικ Σωτηριάδης, αντισμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και επικεφαλής στρατηγικών προβλέψεων στο αρχηγείο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον.

Μαζί με διακεκριμένους συνεργάτες, καθηγητές και μελετητές ο δρ Σωτηριάδης υπογράφει τη μελέτη «Global Futures Report», η οποία σκοπό έχει, όχι να «πετύχει» να προβλέψει το μέλλον, αλλά να προσφέρει τη νοητική εκγύμναση και τα γνωστικά εργαλεία που απαιτούνται ώστε να εξοικειωθούμε με τα «εν δυνάμει μέλλοντα» και με αυτό τον τρόπο να εξασκηθούμε στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων για τη διαμόρφωση μιας πορείας προς το πλέον «επιθυμητό μέλλον».

Οπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έρευνας, που αφορά την επόμενη δεκαετία (2030-2040), ο κόσμος κινείται πέρα από τα σημεία ισορροπίας σε ένα πεδίο όπου η καταστροφική μεταβολή είναι πιθανή.

Ως εκ τούτου, η καλύτερη στρατηγική είναι ο εντοπισμός των «ισχνών σημάτων» που εκπέμπονται σήμερα από διάφορα πεδία και η διερεύνηση των επιπτώσεών τους στο μέλλον.

Αλλωστε και η πανδημία ήταν για δεκαετίες ένα τέτοιο «ισχνό σήμα» που είχε υποτιμηθεί και δεν είχε οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής αποτροπής. Στο πλαίσιο αυτό το Global Futures Report επικεντρώνει σε τέσσερα πιθανά σενάρια, όχι ως προειδοποιήσεις για κάποια νομοτέλεια, αλλά ως «ασκήσεις σκέψης» για να ενισχύσουμε τη δυνατότητά μας να διαμορφώσουμε ένα επιθυμητό μέλλον.

*(Από την Καθημερινή)