Έκκληση στις εξορυκτικές εταιρείες για περισσότερο νικέλιο -το μέταλλο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα- απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα ο ιδρυτής και CEO της Tesla Έλον Μασκ, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για το β΄ τρίμηνο του 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η Tesla προτίθεται να προσφέρει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εκείνες τις εταιρείες που θα παράγουν νικέλιο αποτελεσματικά και με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο» δήλωσε ο ηγέτης της εταιρείας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Οι επενδυτές έπιασαν το νόημα από τις δηλώσεις του Μασκ και την Πέμπτη η τιμή του νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), από τα 13.150 δολάρια ο τόνος, σκαρφάλωσε στα 13.705 δολάρια.

Η ζήτηση του νικελίου επηρεάστηκε από το κύμα των lockdowns που εφαρμόστηκαν σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του κορονοϊού. Η Διεθνής Ομάδα Μελέτης του Νικελίου (INSG) εκτιμά ότι στην παγκόσμια αγορά έχει διαμορφωθεί ένα πλεόνασμα 57.300 τόνων μετά τους πρώτους 5 μήνες του τρέχοντος έτους, σηματοδοτώντας μια απότομη ανάκαμψη από το έλλειμμα των 31.500 τόνων κατά το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα.

Σε δημοσκόπηση των αναλυτών του Reuters τον Ιούλιο, η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για πλεόνασμα 100.000 τόνων το 2020, καθιστώντας το το πρώτο πλεονασματικό έτος από το 2015.

Τα αποθέματα νικελίου στις εγγεγραμμένες αποθήκες στο LME είναι υπεραρκετά, στους 234.636 τόνους, σε αντίθεση με την τάση συρρίκνωσης των αποθεμάτων στα άλλα βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός.

Επί του παρόντος, με τα τωρινά δεδομένα η έκκληση του Έλον Μασκ για περισσότερο νικέλιο δείχνει να μην πέφτει στο κενό.

 

(Από τη Ναυτεμπορική)