Επί τα χείρω αναθεώρησε χθες Τετάρτη τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Boeing ο οίκος S&P Ratings, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης για νέα αεροσκάφη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, διατηρώντας παράλληλα την πιστοληπτική αξιολόγηση της αεροναυπηγικής βιομηχανίας στη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Boeing σε "αρνητικές”, από "σταθερές”, επισημαίνοντας ότι η τάση στην αγορά αεροπορικών ταξιδιών παγκοσμίως και συνεπώς η ζήτηση για νέα αεροσκάφη "συνεχίζει να επιδεινώνεται, εξέλιξη που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα η Boeing να εμφανίσει τα επόμενα λίγα χρόνια χαμηλότερα κέρδη και ταμειακές ροές από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως, κάτι που θα καθυστερήσει τη βελτίωση των πιστωτικών δεικτών της εταιρείας”.

Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Boeing στο BBB, που είναι βέβαια η χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα.

"Οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας ιού κορονοϊού στη ζήτηση αεροσκαφών θα μπορούσε να είναι σημαντικά χειρότερος ή ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει, από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως", αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, προσθέτοντας ότι αυτό θα καθυστερήση τη βελτίωση του ισολογισμού της εταιρείας.

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει και κάποια θετικά στοιχεία όσον αφορά τα οικονομικά της εταιρείας. Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές πιθανότατα θα είναι θετικές το επόμενο έτος, αν και θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο, ενώ προσθέτει ότι η αεροναυπηγική βιομηχανία διαθέτει επαρκή ρευστότητα χάρη στην πρόσφατη έκδοση χρέους των 25 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η μετοχή της Boeing σημείωνε κέρδη της τάξης του 4%. Από την αρχή του έτους πάντως ο τίτλος καταγράφει πτώση της τάξης του 47%.

 

(capital.gr)