Πέρασαν 75 χρόνια από το πρωινό της 6ης Αυγούστου 1945, όπου η ανθρωπότητα είδε τα τρομακτικά αποτελέσματα από τη χρήση του πρώτου όπλου μαζικής καταστροφής. Ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29, που στο ρύγχος του έγραφε “Enola Gay”, απογειώθηκε από το νησί Tinian του Ειρηνικού. Η αποστολή που είχε το πλήρωμα ήταν να βομβαρδίσει την Ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. 

Στις 8.15 το πρωί η πρώτη ατομική βόμβα τύπου ουρανίου- 235, την οποία οι Αμερικάνοι είχαν βαφτίσει «Little Boy» έπεσε στη Χιροσίμα ισοπεδώνοντας την κυριολεκτικά! Τα αποτελέσματα ξεπερνούσαν και τον πιο τρομακτικό εφιάλτη:

  • 140.000 από τους 300.000 κατοίκους σκοτώθηκαν .
  • Όλα τα κτίρια σε ακτίνα 1 μιλίου από το σημείο της έκρηξης ισοπεδώθηκαν ενώ όλα τα εύφλεκτα υλικά, όπως το χαρτί, άρπαξαν φωτιά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
  • Η πυρκαγιά που προκλήθηκε κάλυψε 4.4 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης, σκοτώνοντας όσους δεν πέθαναν από την έκρηξη. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Η πυρηνική ακτινοβολία προκάλεσε στη συνέχεια το θάνατο άλλων 100.000-200.000 ανθρώπων.

Λίγο ημέρες αργότερα στις 9 Αυγούστου, η κατά 40% ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα, βόμβα πλουτωνίου «Fat Man», έπληξε την πόλη Ναγκασάκι.

Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία ανακοίνωσε την παράδοσή της.

Η χρήση αυτού του όπλου "θεωρήθηκε απαραίτητη από τις ΗΠΑ" για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς όπως υποστήριξαν οι Αμερικανοί που ήθελαν την άμεση και άνευ όρων παράδοση των Ιαπώνων.Η άποψη αυτή δεν πείθει πια. Οι ΗΠΑ έκαναν μια επίδειξη δύναμης στον επόμενο αντίπαλο.Την τότε Σοβιετική Ένωση.

Η ανθρωπότητα δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια. 

(Πηγή γραφήματος ΑΠΕ-ΜΠΕ)