Έσπασε τη σιωπή του καταδικάζοντας κάθε ξένη στρατιωτική ανάμιξη στη Λιβύη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπονοώντας τη Ρωσία και αφήνοντας στο απυρόβλητο την Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, οι ΗΠΑ καταδικάζουν κάθε ξένη στρατιωτική ανάμιξη στη Λιβύη,

συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων και του ένοπλου προσωπικού ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, τονίζοντας ότι οι Λίβυοι θα πρέπει να ανοικοδομήσουν οι ίδιοι μια ενωμένη χώρα.

Η δήλωση αυτή φωτογραφίζει τη Ρωσία, καθώς μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner φέρονται να βοηθούν στρατιωτικά τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. Μισθοφόροι μαχητές από τη Συρία, «τζιχαντιστές» τους οποίους έχει μεταφέρει η Τουρκία, σύμφωνα με αναφορές αραβικών ΜΜΕ, φέρονται να πολεμούν στο πλευρό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, για τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φάνηκε να κάνει την οποιαδήποτε νύξη. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προειδοποιήσει πρόσφατα για «πρωτοφανή επίπεδα» ξένης ανάμιξης και παρουσίας μισθοφόρων στη Λιβύη.

Συνομιλίες με ξένους ηγέτες

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, ανέφερε πως ο Τραμπ συνομίλησε για το θέμα της Λιβύης με πολλούς ξένους ηγέτες τις προηγούμενες εβδομάδες και κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει «καμία νικήτρια πλευρά».

Ο Ο’ Μπράιεν δεν ανέφερε με ποιους ηγέτες συνομίλησε ο Τραμπ, αλλά, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ζαϊάντ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Δεν κατέστη σαφές αν ο Τραμπ συζήτησε για τη Λιβύη και με την τουρκική ηγεσία.

Ο Ο ‘Μπράιεν, ο οποίος επέστρεψε στο Λευκό Οίκο την Τρίτη μετά την ανάρρωσή του από ήπιο περιστατικό Covid-19, δήλωσε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά από την κλιμάκωση της σύγκρουσης και της ανάμιξης ξένων δυνάμεων που υπονομεύουν τα συλλογικά συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Επισήμανε ότι οι προσπάθειες ξένων δυνάμεων να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα. Κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης, να ξαναρχίσει τη δραστηριότητά της, με πλήρη διαφάνεια και να υιοθετήσουν μία αποστρατιωτικοποιημένη λύση για τη Σύρτη και την Αλ-Τζούφρα, σεβόμενες το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών και ολοκληρώνοντας την εκεχειρία με βάση τις υπό τα Ηνωμένα Έθνη συνομιλίες.

Είπε ακόμη πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να δεσμεύεται για «ενεργό, αλλά ουδέτερο ρόλο», στην προσπάθεια να βοηθήσει για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα σέβεται την κυριαρχία της Λιβύης και θα προστατεύει τα κοινά συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

(Από τη Ναυτεμπορική)