Η Siemens Gamesa κατέληξε σε συμφωνία με υπαλλήλους στο εργοστάσιο παραγωγής πτερυγίων ανεμογεννητριών Aoiz στην περιοχή Navarra της Ισπανίας σχετικά με το προγραμματισμένο κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία εγκρίθηκε από το 78% των εργαζομένων σε ψηφοφορία στη διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

 

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για υπαλλήλους ηλικίας 55 ετών και άνω, καθώς και ένα πακέτο αποχώρησης με πληρωμή απολύσεων 45 ημερών το χρόνο - για τις 20 ημέρες που ο νόμος υποδεικνύει - με ελάχιστη πληρωμή απολύσεων 30.000 ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει προσφέρει ένα σχέδιο μετεγκατάστασης για 88 θέσεις.

«Εάν καλυφθούν όλες οι θέσεις, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που επηρεάζονται από τη διαδικασία απόλυσης θα μειωθεί σε 150», δήλωσε η Siemens Gamesa.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι μια συμβουλευτική εταιρεία που προσλήφθηκε από τη Siemens Gamesa έχει ήδη εντοπίσει θέσεις σε άλλες εταιρείες που είναι κατάλληλες για υπαλλήλους της Aoiz.

"Η Siemens Gamesa είναι ικανοποιημένη που κατέληξε σε συμφωνία που περιορίζει τον αντίκτυπο της διαδικασίας απόλυσης, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτή η ενέργεια έχει σκληρές συνέπειες για τους εργαζόμενους που τελικά επηρεάστηκαν", ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Η εταιρεία εξέτασε προσεκτικά κάθε επιλογή πριν λάβει αυτή τη δύσκολη απόφαση, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», πρόσθεσε.

 

Την 1η Ιουλίου, η Siemens Gamesa ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το κλείσιμο του εργοστασίου, το οποίο ανέφερε ότι δεν είναι πλέον ανταγωνιστικό για την παραγωγή πτερυγίων για μεγάλες τουρμπίνες.