Αντιμέτωπη με έναν ακόμη πλειστηριασμό βρίσκεται η βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας προφίλ αλουμινίου ΑΛΚΟ Ελλάς, συμφερόντων της οικογένειας Τζώρτζη. Η κατάρρευσης του άλλοτε κραταιού ομίλου, ενός από τους μεγάλους "παίκτες” του κλάδου, συνοδεύεται πλέον από διαρκείς πλειστηριασμούς της ακίνητης και κινητής περιουσίας της, ώστε να καλυφθεί μέρος έστω της "τρύπας” που άφησε πίσω της

Στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου (στις 16/9/20) βγαίνει στο σφυρί, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου της ΑΛΚΟ Ελλάς ΑΒΕΕ στον Ασπρόπυργο, με τιμή της πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 3,72 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί ο πλειστηριασμός του ακινήτου που στέγαζε τη μονάδα παραγωγής, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ. Για το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, όπου βρίσκονται κτιριακές υποδομές και αγροτεμάχιο έκτασης 43.218 τετραγωνικών μέτρων, η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και η Alpha Bank είχαν προχωρήσει σε αναγκαστική κατάσχεση λόγω σημαντικών οφειλών της εταιρείας.

"Τρύπα” 40 εκατ. ευρώ

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πως η "τρύπα” από την κατάρρευση της ΑΛΚΟ θα πρέπει προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος, 30 εκατ. ευρώ, αφορά σε δάνεια προς τράπεζες, ενώ υφίστανται και άλλες υποχρεώσεις προς ΕΦΚΑ και Δημόσιο. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η βιομηχανία παραγωγής προϊόντων αλουμινίου στα τέλη του 2018, υπήρχαν εμπράγματα βάρη επί των παγίων της μητρικής εταιρείας συνολικού ύψους 12,4 εκατ. ευρώ υπέρ τραπεζών (Πειραιώς και Alpha) προς εξασφάλιση δανείων και 1,8 εκατ. υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια περίοδο, τα έσοδα της εταιρείας είχαν περιοριστεί κάτω από τα 1,3 εκατ. ευρώ, με ταμειακά διαθέσιμα μόλις 65.000 ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια άνω των 20 εκατ.

Η κατάρρευση της ΑΛΚΟ στην Ελλάδα, γνωστή στην αγορά για τα συστήματα αλουμινίου Alousystem,ήταν θέμα χρόνου. Η κρίση στην οικοδομή και σειρά επιλογών της ιδιοκτησίας που εγκατέλειψε το "καράβι” στρεφόμενη σε δραστηριότητες στη Γερμανία μέσω της Gutmann AG (σ.σ. είχε εξαγοραστεί από το 2002), συνετέλεσαν στο να εμφανίζει διαρκώς διευρυνόμενες λειτουργικές ζημίες και αρνητικά ίδια κεφάλαια που αδυνατούσε να καλύψει. Τις πωλήσεις και το κλείσιμο θυγατρικών και παραγωγικών μονάδων ακολούθησε η αναπόδραστη παύση δραστηριότητας της ΑΛΚΟ Ελλάς.

Για την ιστορία, η ΑΛΚΟ Ελλάς Α.Β.Ε.Ε. Ιδρύθηκε το 1990 ως συνέχεια της ατομικής επιχείρησης του Θόδωρου Τζώρτζη, η οποία είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα με αντικείμενο την παραγωγή προϊόντων αλουμινίου. Το 1993 στρέφεται κατά κύριο λόγο πλέον στην ελληνική αγορά προωθώντας τα προϊόντα της στην Αττική, προχωρά σε επενδύσεις ανανέωσης παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού, εκσυγχρονισμού και επέκτασης παραγωγικών τμημάτων, ενώ αρχίζει την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο. Το 1997 οι μετοχές της εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο, ως μέρους επιχειρηματικού σχεδίου που προέβλεπε σημαντικές επενδύσεις και αύξηση της παραγωγική της δυναμικότητας. Υλοποιεί ΑΜΚ (12 εκατ. ευρώ το 2000), συνεχίζει τις επενδύσεις και επεκτείνεται παραγωγικά στο εξωτερικό Ρουμανία, Γερμανία, ΗΠΑ κ.α.), παράλληλα όμως αυξάνεται και ο δανεισμός της. Από το 2010 και μετά αρχίζουν τα σοβαρά προβλήματα, κλείνουν θυγατρικές και άλλες δραστηριότητες, ο τζίρος της ΑΛΚΟ Ελλάς συρρικνώθηκε αισθητά, ενώ τον Μάρτιο του 2015 η διαπραγμάτευση των μετοχών της ανεστάλη.

(από capital.gr)