Τις αναγκαίες κινήσεις στο μέτωπο της εξοικονόμησης του κόστους, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας που θα προκαλέσει έναν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, εξετάζει η Frigoglass. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία εστιάζει στην επανεξέταση του παραγωγικού της ιστού και στη μείωση των ελεγχόμενων εξόδων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τις πρώτες ύλες, τη μισθοδοσία, τα επαγγελματικά ταξίδια και τις αμοιβές για υπηρεσίες τρίτων

Λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, ο όμιλος, οι πωλήσεις του οποίου υποχώρησαν κατά 27,6% το πρώτο εξάμηνο, παραμένει επιφυλακτικός ως προς την επιχειρηματική επίδοση για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένοντας τα ετήσια αποτελέσματά του να είναι σημαντικά επηρεασμένα από τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα αισθητές κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ενίσχυση ρευστότητας

Τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του Ιουνίου ήταν 64 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να σημειώνει: "Αναμένουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τα χρηματοοικονομικά μας έξοδα και τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για το υπόλοιπο του έτους". Για να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την ευελιξία στη διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων, ο όμιλος ενίσχυσε τις χρηματοδοτικές πηγές με επέκταση πιστωτικών γραμμών, καθώς και είσπραξη μερισμάτων από τις δραστηριότητές του στη Νιγηρία, στην εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα την Ολλανδία τον Ιούλιο, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να επιδιώκει τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ορίων δανεισμού από την πρόσφατη έκδοση 5ετών ομολογιών προνομιακής εξόφλησης ύψους 260 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Frigoglass εστιάζει στη διασφάλιση της έγκαιρης αύξησης της παραγωγικής της δυναμικότητας, ώστε να καλύψει τις παραγγελίες για επαγγελματικά ψυγεία από τους πελάτες της, ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ποτών και αναψυκτικών στα κανάλια διανομής της άμεσης κατανάλωσης.

Νιγηρία

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις η κατάσταση με την πανδημία COVID‐19 οδήγησε σε καθυστερήσεις στην επένδυση που σχετίζεται με την κατασκευή ενός μεγαλύτερου και πιο αποδοτικού κλιβάνου για γυάλινες φιάλες στη Νιγηρία. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνθήκες στην αγορά, η ολοκλήρωση της ανακατασκευής τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών το πρώτο εξάμηνο, οι πωλήσεις μειώθηκαν 27,6%, ως απόρροια της υποχώρησης κατά 55% του τζίρου της το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο ζημιές 3,86 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 8,775 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε επίπεδο α' εξαμήνου, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στις 586.000 ευρώ από 10,806 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σημειώνοντας πτώση 94,6%. Ειδικότερα οι πωλήσεις στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης μειώθηκαν κατά 26,8%. Στην Ανατολική Ευρώπη, μειώθηκαν κατά 25,4% ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων, σε σχέση με πέρυσι, επενδύσεων των πελατών σε επαγγελματικά ψυγεία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ιδίως στη Ρωσία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Στη Δυτική Ευρώπη, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 39,2%, λόγω των μειωμένων παραγγελιών σε όλες σχεδόν τις αγορές. Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 21,7% σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας πτώσης κατά το δεύτερο τρίμηνο, λόγω των περιοριστικών μέτρων στη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία. Οι πωλήσεις στον κλάδο της Υαλουργίας μειώθηκαν κατά 30,6%, σε 40,3 εκατ. ευρώ. Οι συνθήκες της αγοράς στη Νιγηρία ήταν δύσκολες στη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυρίως λόγω της επίδρασης της πανδημίας COVID‐19.

(από capital.gr)