Από τότε που ξεκίνησε η σημερινή κρίση η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει  ούτε ένα χάρτη που να απεικονίζει την  συνολική ελληνική ΑΟΖ, η για να ακριβολογούμε τα εξωτερικά όρια αυτής. Δηλαδή έναν ενιαίο χάρτη, σαν αυτόν που συνοδεύει το παρόν Σχόλιο, που να δείχνει την περιοχή τόσο νότια της Κρήτης όσο και αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο που διεκδικεί η Ελλάδα βάσει των προβλέψεων του Νέου Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS). Εξαίρεση ασφαλώς αποτελούν οι χάρτες που δόθηκαν στην δημοσιότητα μετά την επίτευξη συμφωνίας για ΑΟΖ με την Ιταλία στις αρχές Ιουνίου και με την Αίγυπτο στις αρχές Αυγούστου. Μόνο που αυτοί οι χάρτες είναι αποσπασματικοί και αφορούν πολύ συγκεκριμένες περιοχές, όπως κατ´επαναληψη έχουμε επισημάνει και σχολιάσει μέσω του πόρταλ

Η οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίζει να ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση του Μαρτίου και του Απριλίου. Ωστόσο, μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου, ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνεται. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) του Αυγούστου, για την Ευρωζώνη, τη Γερμανία και τη Γαλλία, υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης ενδέχεται να είναι πολύ βραδύτερος από το αναμενόμενο. Εξαιτίας της νέας έξαρσης τις τελευταίες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές χώρες επανέφεραν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, ώστε να καταστείλουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η ζήτηση για την παροχή υπηρεσιών υποχώρησαν. Οι ανησυχίες σχετικά με τη διασπορά του ιού φαίνεται πως επηρέασαν ιδιαιτέρως τη Γαλλία. Ο γαλλικός δείκτης PMI υποχώρησε από 57,3 μονάδες τον Ιούλιο στις 51,7 τον Αύγουστο, που υποδηλώνει μια σημαντική επιβράδυνση. Τα οικονομικά δεδομένα της Γαλλίας ήταν παρ’ όλα αυτά καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τη Γερμανία. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ο γερμανικός δείκτης PMI ανήλθε στις 53,7 μονάδες τον Αύγουστο από 55,3 τον Ιούλιο, εν μέρει χάρη στην ανθεκτικότητα του κλάδου μεταποίησης.

Ωστόσο, θα έπρεπε κανείς να λάβει υπ’ όψιν τα στοιχεία του Αυγούστου με μεγάλη επιφυλακτικότητα, καθώς ακολουθούν μια εκπληκτική ανάκαμψη τον Ιούλιο. Επίσης, η ερμηνεία των τελευταίων στοιχείων ήταν δυσκολότερη απ’ ό,τι συνήθως. Οσον αφορά το βρετανικό PMI, ενισχύθηκε από 57 μονάδες τον Ιούλιο στις 60,3 τον Αύγουστο.

Επειτα από ένα παρατεταμένο lockdown, η ανάκαμψη της Βρετανίας ξεκίνησε περίπου ένα μήνα αργότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Επομένως, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ύφεση που σημείωσε η Ευρωζώνη (-20,4% η Βρετανία σε τριμηνιαία βάση και -12,1% η Ευρωζώνη). Τώρα, η Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώιμη φάση της ανάκαμψης. Τα ισχυρά αποτελέσματα του Αυγούστου ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν μια κατάσταση ανακούφισης, ότι δηλαδή τα χειρότερα έχουν τελειώσει, όπως ακριβώς και τα στοιχεία της Ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Το PMI του Αυγούστου δείχνει ότι οι αξιωματούχοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν «ό,τι χρειαστεί». Παρότι οι επιχειρήσεις μείωσαν τα αποθέματα προϊόντων τους, οι παραγγελίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα έξοδά τους. Ο δείκτης απασχόλησης στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο εξαιτίας της ασθενούς ζήτησης. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις οφείλουν να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης ή έστω σταδιακής άρσης των προγραμμάτων στήριξης.

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")