Συγκριτικά ευοίωνη μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή ανακοίνωση του Βερολίνου σχετικά με την ύφεση που αναμένεται να σημειώσει φέτος η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχοντας δεχθεί το πλήγμα της πανδημίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, τις οποίες

ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, η ύφεση θα είναι μικρότερη αλλά και η ανάκαμψη ασθενέστερη.

Συρρίκνωση

Ειδικότερα, το Βερολίνο εκτιμά τώρα πως συνολικά το τρέχον έτος η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,8%. Η τελευταία αυτή εκτίμηση είναι σαφώς πιο αισιόδοξη από την προηγούμενη για συρρίκνωση 6,3%, στην οποία είχε καταλήξει τον Απρίλιο εν μέσω της πανδημίας.

Και πάλι, όμως, πρόκειται για τη βαθύτερη πτώση που έχει γνωρίσει το γερμανικό ΑΕΠ μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ύφεση της Γερμανίας ήταν ελαφρώς μικρότερη: το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,7%.

Εξάλλου, το Βερολίνο υποβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάκαμψη που θα σημειώσει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία το επόμενο έτος. Τώρα εκτιμά πως το 2021 η ανάπτυξη δεν θα υπερβεί το 4,4%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή της μιλούσε για πιο στιβαρή ανάκαμψη της τάξης του 5,2%.

Η συγκεκριμένη υποβάθμιση συνεπάγεται, όμως, πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022.

Εχει προηγηθεί στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους η χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει η γερμανική οικονομία, καθώς το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,1%.

Παρουσιάζοντας τις καινούργιες εκτιμήσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας τόνισε πως «η ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν θα είναι τελικά τόσο βαθιά όσο φοβόμασταν αρχικά και η ανάκαμψη από τη χειρότερη πτώση γίνεται με πιο ραγδαίους ρυθμούς από όσο είχαμε τολμήσει να ελπίσουμε». Οι νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης Μέρκελ θα αποτελέσουν τη βάση για τις προβλέψεις της σχετικά με το ύψος των φορολογικών εσόδων.

Βιομηχανία

Σύμφωνα, με τον Γιοακίμ Λανγκ, επικεφαλής της Ενωσης Γερμανών Βιομηχάνων BDI, «από άποψη παραγωγής και εξαγωγών, η βιομηχανία βρίσκεται σε σαφώς κατώτερο επίπεδο από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους». Ο ίδιος προειδοποίησε, άλλωστε, ότι «η ανάκαμψη άρχισε μεν αλλά θα διαρκέσει αρκετά έως πολλά τρίμηνα για πολλούς κλάδους της βιομηχανίας».

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανέργων της Γερμανίας μειώθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα τον Αύγουστο και συγκεκριμένα κατά 9.000 άτομα. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι άνεργοι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέρχονται έτσι στα 2,92 εκατ. άτομα. Την ίδια στιγμή, όμως, εκατομμύρια εργαζομένων παραμένουν σε κατάσταση προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, το οποίο σημαίνει ότι καλύπτει τμήμα του μισθού τους το κράτος.

Οπως ανέφερε το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo, ακόμη και σήμερα περίπου το 37% των γερμανικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να κάνει χρήση των ειδικών αυτών προγραμμάτων επιδότησης μισθών που αποφάσισε η κυβέρνηση για να τις στηρίξει εν μέσω της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βερολίνο συμφώνησε να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης των μισθών του ιδιωτικού τομέα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021. Αύξησε, άλλωστε, κατά περίπου 10 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που έχει αποφασίσει να διαθέσει για να στηρίξει τη γερμανική οικονομία.

 

(Από την Καθημερινή)