Η συμφωνία εξομάλυνσης των οικονομικών σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου, που υπογράφτηκε στον Λευκό Οίκο ενώπιον του προέδρου Τραμπ, θα μείνει σίγουρα στην ιστορία. Όχι τόσο για τα αποτελέσματα της συμφωνίας (που μεταξύ άλλων προβλέπει την οδική, αεροπορική και σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου-Πρίστινας), όσο για την, στην κυριολεξία, εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστη ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς!

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε η εικόνα του Σέρβου προέδρου να κάθεται σε μία χαμηλή καρέκλα σαν "μαθητούδι", ενώπιον του Τραμπ, καθώς και η έκπληξη του όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως μία διάταξη της συμφωνίας προβλέπει τη μεταφορά της σερβικής πρεσβείας στο Ισραήλ, στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Εκείνη τη στιγμή ο Σέρβος πρόεδρος σαστισμένος άρχισε να κοιτάει το περιεχόμενο της συμφωνίας, δείχνοντας σαν να μην γνωρίζει ότι είχε υπογράψει την επίμαχη διάταξη!

Την εικόνα μάλιστα του Βούτσιτς σχολίασε δηκτικά η Ρωσία. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δημοσίευσε στο facebook την επίμαχη φωτογραφία με τον Σέρβο πρόεδρο να κάθεται απέναντι από τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Συνόδευσε μάλιστα το στιγμιότυπο αυτό με φωτογραφία από τη διάσημη σκηνή της ταινίας "Βασικό ένστικτο" στην οποία η προκλητική Σάρον Στόουν κάθεται σταυροπόδι μπροστά στους ανακριτές της αστυνομίας, ζητώντας από τον Βούτσιτς να πράξει το ίδιο!

Η ανάρτηση της Ζαχάροβα προκάλεσε την οργή της σερβικής κυβέρνησης που μίλησε για «πρωτογονισμό» και «χυδαιότητα», με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να επικοινωνεί εσπευσμένα με τον Βούτσιτς, προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ταυτόχρονα με το διπλωματικό επεισόδιο Μόσχας-Βελιγραδίου και ενώ δεν είχε ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την συμφωνία, ξεκίνησε ταυτόχρονα και ένας "πόλεμος" μεταξύ ΗΠΑ-Σερβίας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)