Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ξεπέρασαν τα Ορυκτά Καύσιμα στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ΕΕ

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ξεπέρασαν τα Ορυκτά Καύσιμα στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ΕΕ
energia.gr
Πεμ, 24 Σεπτεμβρίου 2020 - 18:52

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ξεπέρασαν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο στην ηλεκτρική παραγωγή στην Ευρώπη για πρώτη φορά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της δεξαμενής σκέψης για το κλίμα Ember. Όπως προκύπτει από ανάλυση της ηλεκτρικής μετάβασης στην Ευρώπη για το Ά Εξάμηνο του τρέχοντος έτους η αιολική, ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η βιοενέργεια παρήγαγαν μεταξύ τους το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας των 27 κρατών μελών, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα που αντιστοιχούσαν στο 34%

Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα του μπλοκ μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο.

Όπως αναφέρει η ανωτέρω έκθεση η πτώση του 7% στη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του COVID-19 πίεσε την παραγωγή ορυκτών καυσίμων ιδιαίτερα σκληρά, προκαλώντας την παραγωγή άνθρακα να πέσει στο 32% και την παραγωγή αερίου στο 6%. Η παραγωγή του άνθρακα μειώθηκε κατά 95% στην Πορτογαλία, η οποία είδε παρατεταμένες περιόδους πλήρους απεξάρτησης του ηλεκτρικού μείγματος από τον άνθρακα, επισπεύδοντας την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών άνθρακα κατά δύο χρόνια από το 2021. Στην Ισπανία, η παραγωγή άνθρακα κατέρρευσε κατά 58% πριν ακόμα κλείσουν οι μισοί σταθμοί άνθρακα στο τέλος Ιουνίου.

Εντωμεταξύ, η Έκθεση έδειξε ότι η ηλεκτροπαραγωγή ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 11%, καθοδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από νέες αιολικές και ηλιακές μονάδες και χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, όπως ένας πολύ θυελλώδης Φεβρουάριος και μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στην Ιβηρική και Σκανδιναβία με αποτέλεσμα υψηλότερη υδροηλεκτρική παραγωγή. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 11%, η ηλιακή κατά 16% , και η υδροηλεκτρική κατά 12%. Η Δανία παρήγαγε το 64% της ηλεκτρικής της ενέργειας από αιολική και ηλιακή.

Η χρήση άνθρακα παρέμεινε σχετικά υψηλή στην Πολωνία, όπου η παραγωγή μειώθηκε μόνο κατά 12%. Για πρώτη φορά , η Πολωνία κατανάλωσε περισσότερο άνθρακα από τη Γερμανία, και περισσότερο από τα υπόλοιπα 25 ευρωπαϊκά κράτη συνδυαστικά.

Η Πολωνία πρόσφατα απέσυρε τα σχέδια της να κλείσει δύο ορυχεία ,τα οποία ανήκουν στον μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα της χώρας PGG, μετά τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων. Προς το παρόν δεν σχεδιάζει να καταργήσει τον άνθρακα και είναι το μοναδικό μέλος της ΕΕ που δεν έχει δεσμευτεί να γίνει ουδέτερο από άνθρακα μέχρι το 2050, αναφέρει το Ember.

Ο Dave Jones, ανώτερος αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ότι οι αλλαγές που επισημάνθηκαν στην Έκθεση σηματοδοτούν μια συμβολική στιγμή στην μετάβαση της Ευρώπης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας: 'γρήγορη πρόοδος όταν μόλις εννέα χρόνια πριν τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν διπλά, σε σχέση με τις ΑΠΕ'.

Ο Jones αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατα ανακοινωθείσα χρηματοδότηση της ΕΕ για τα €750 δις του ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία και του €1.1 τρις επταετούς προϋπολογισμού ως σημαντικά εργαλεία που θα ενισχύσουν την αλλαγή προς την ενεργειακή μετάβαση: ' Η συμφωνία ανάκαμψης της επόμενης γενιάς της Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να επιταχύνουν την μετάβαση τους σε καθαρά καύσιμα χρησιμοποιώντας κίνητρα για μεγαλύτερες επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, αξιοποιώντας ένα  διευρυμένο Just Transition Fund ' είπε.

Να θυμίσουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από κοινού σε ένα πλάνο δανεισμού €750 δις για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και σε ένα προϋπολογισμό €1.1 τρις για το 2021-27, με το 30% των χρημάτων να κατευθύνονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη μετά τη μεγαλύτερη σύνοδο κορυφής του μπλοκ εδώ και δύο δεκαετίες, θα βασισθεί σε €390 δις σε επιχορηγήσεις και €360 δις σε δάνεια που θα διατεθούν στις χώρες και θα ενισχύσουν τους τομείς που επηρεάστηκαν από την πανδημία.