Αναίσθητες στην Αβεβαιότητα των Αμερικανικών Εκλογών οι Τιμές του Αργού- Γιατί ο OPEC Επιθυμεί Νίκη του Μπάιντεν

Αναίσθητες στην Αβεβαιότητα των Αμερικανικών Εκλογών οι Τιμές του Αργού- Γιατί ο OPEC Επιθυμεί Νίκη του Μπάιντεν
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 12 Οκτωβρίου 2020 - 08:00

Tην ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ, σαν άλλος «Ελ Σιντ», επανακάμπτει στην προεκλογική εκστρατεία δεμένος στο άλογο με τις μονοκλωνικές θεραπείες αντισωμάτων και τα άλλα θαυματουργά πειραματικά σκευάσματα - που χορηγούνται στους λίγους και εκλεκτούς -  θριαμβολογεί για την ανεπανάληπτη σωματική ρώμη του, θαμπώνοντας τους οπαδούς του και εκπλήσσοντας τους πολέμιούς του, οι αγορές εξετάζουν την πιθανότητα τυχόν εκλογή του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, να σημάνει την απαρχή νέων δεινών για την ενεργειακή βιομηχανία.

Η Moody’s με ενημερωτικό σημείωμά της, εικάζει πως εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίσει την κούρσα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, ο ενεργειακός κλάδος, προεξαρχόντων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων συνεπειών.

Όπως υπενθυμίζεται στο Natural Gas Intelligence που εκδίδει η εταιρεία πιστοληπτικών αξιολογήσεων, ο κ. Μπάιντεν έχει ήδη δημοσιοποιήσει ένα σχέδιο για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, συνολικού κόστους 1,7 τρισ. δολαρίων, που θα επικεντρωθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Από μόνη της μια τέτοια εξέλιξη συνιστά αρνητική εξέλιξη για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων αερίου, καθώς θα επιφέρει περαιτέρω δραστική μείωση της ζήτησης.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει, όμως πάει την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, αφού υπόσχεται στους Αμερικανούς ψηφοφόρους να κλείσει τη στρόφιγγα της παραχώρησης νέων μισθώσεων για υπεράκτια έργα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, και να απαγορεύσει τη διενέργεια νέων γεωτρήσεων σε ομοσπονδιακή γη, μολονότι απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα εξαλείψει νομοθετικά τις έρευνες με τη μέθοδο του fracking.

Και όμως! Οι ομοσπονδιακές μισθώσεις για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα πέμπτο της ετήσιας παραγωγής υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, το περασμένο έτος. Ιδίως, το πετρέλαιο που αντλείται από υπεράκτια κοιτάσματα στον Κόλπο του Μεξικού αντιπροσώπευε το 64% της συνολικής παραγωγής αργού από ομοσπονδιακές γαίες (Ουαϊόμινγκ, Νέο Μεξικό και Κολοράντο, που αντιπροσώπευαν, από κοινού, σχεδόν το 90% του συνόλου της παραγωγής το 2019.

Πράγματι, το σχέδιο του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ περιλαμβάνει κίνητρα για τους καταναλωτές ώστε να μεταβούν από τα αυτοκίνητα με κινητήρες  βενζίνης και ντίζελ, σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, που θα αντλούν ενέργεια από καθαρές πηγές (ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις). Σύμφωνα με αναλυτές, η πράσινη μετάβαση που ευαγγελίζεται ο κ. Μπάιντεν δεν θα μεταβάλει αισθητά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, διότι αυτό θα συμβεί αργά και σταδιακά. «Σε αντίθεση μ τον κ. Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι διαπρύσιος κήρυκας των ορυκτών καυσίμων, και έχει ως πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του να αναζωογονήσει τον πετρελαϊκό τομέα», ανέφερε στο δίκτυο CNBC, ο Stewart Glickman, αναλυτής ενέργειας της CFRA Research.

Στα επίπεδα της δεκαετίας του ’40 οι μέσες τιμές του αργού

Όπως φαίνεται και στο κάτωθι γράφημα των Financial Times, στο οποίο αποτυπώνεται η διακύμανση των τιμών του Brent, του διεθνούς benchmark, για την τελευταία εβδομάδα, δεν υπήρξαν έντονες μεταβολές, παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η είδηση για την ασθένεια του Αμερικανού προέδρου. Το Brent έκλεισε με απώλειες 1,45% την Παρασκευή, στα 42,85 δολάρια το βαρέλι, και όπως εικάζει η πλειονότητα των αναλυτών, η αγορά αργού μοιάζει να κινείται χωρίς κατεύθυνση, δίχως να εκδηλώνει, τρόπον τινά, προτίμηση για το πρόσωπο του νικητή των εκλογών.   

Θα έπρεπε; Από τη μία, ο κ. Μπάιντεν μοιάζει να αποδομεί τις προοπτικές για την πετρελαϊκή αγορά, αφού έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα, έως το 2050 με παράλληλη διακοπή αδειοδότησης και χρηματοδότησης έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακές γαίες και θάλασσες, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου Keystone XL. Από την άλλη, ο πρόεδρος Τραμπ, πιστώνεται την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου. Παράλληλα κατάφερε να ανατρέψει μια σειρά αρνητικών ρυθμίσεων για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική εφόσον επανεκλεγεί.  Η πρώτη τηλεμαχία των δύο ανδρών, πριν από την περιπέτεια της υγείας του κ. Τραμπ άφησε αδιάφορες - εκτός από το κοινό - και τις αγορές, με τις τιμές να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα στενό εύρος και να βρίσκονται εγγύς του μέσου όρου τους των μέσων της δεκαετίας του ‘30 και των τελών της δεκαετίας του ’40 (κάτωθι γράφημα)!

 

Είθισται οι επενδυτές να καλούνται να μην λαμβάνουν καθόλου υπόψη την πολιτική όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Αυτό το αξίωμα ισχύει ιδιαίτερα για την περίπτωση των προεδρικών εκλογών, καθώς τείνουν να έχουν απείρως μικρότερες επιπτώσεις για το χρηματιστήριο από τις πολιτικές αποφάσεις της Fed, ή ακόμη και αυτή τη γενικότερη ευρωστία της οικονομίας. Εν τούτοις, η ενέργεια αποτελεί έναν από τους τομείς που θα μπορούσαν να επηρεαστούν καθοριστικά από το ποια πολιτική παράταξη θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αναμφίβολα, η δυναμική στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει χειραγωγήσει, στο παρελθόν, τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Αλλά επί του παρόντος, η αγορά πετρελαίου σφυρίζει αδιάφορα για το εάν η νίκη του Μπάιντεν είναι πιο πιθανή από μια νίκη του Τραμπ!

Στη διάρκεια του τελευταίου μισού της δεκαετίας που διανύουμε, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, χάρη στη "λευκή επιταγή" που παρέδωσε η κυβέρνηση Τραμπ στη βιομηχανία. Τυχόν επικράτηση του Μπάιντεν είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ριζικά αυτή την εικόνα και να αποτελέσει το εφαλτήριο για την μελλοντική επικράτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα.

Γιατί ο OPEC εύχεται νίκη του Μπάιντεν

Πράγματι, το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ είναι πολύ πιθανό να μην θεωρεί εντελώς αρνητική εξέλιξη τυχόν επικράτηση του Μπάιντεν, επειδή με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς αγοράς πετρελαίου.  Σύμφωνα με την Energy Information Administration (EIA), η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανήλθε στο ρεκόρ των 13,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Μάρτιο, αλλά υποχώρησε στα μόλις 10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω των περικοπών που έλαβαν αυτοβούλως οι εγχώριοι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου.

(γράφημα στο οποίο αποτυπώνεται ο αριθμός πτωχεύσεων στον τομέα σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Πηγή: Genscape)

(γράφημα στο οποίο αποτυπώνεται η μείωση παραγωγής αμερικανικού αργού στο διάστημα Μάρτιος-Μάιος 2020. Πηγή: FT)

Εάν η πολυαναμενόμενη απαγόρευση ερευνών με τη μέθοδο του fracking επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από έναν Δημοκρατικό πρόεδρο, θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερη πτώση και θα επέτρεπε στον ΟPEC να δεσπόσει των εξελίξεων της αγοράς για άλλη μια φορά. Ας μην λησμονούμε άλλωστε, πως τα μέλη του διεθνούς καρτέλ απαιτούν, επί δεκαετίες, υψηλότερα μερίδια αγοράς, κάτι που επέφερε και τον πρόσφατο πόλεμο τιμών ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία…

Είναι χαρακτηριστικό αυτής της τέσης το ότι η Aramco, ανέφερε πως σκοπεύει να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου της μακροπρόθεσμα, για να υποσκελίσει τους ανταγωνιστές της και όλα τούτα, ενώ έχει δεσμευτεί, με τη σειρά της, να προωθήσει σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Όπως ανέφερε χαρακτηρστικά η διοίκηση του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού: «Αναμένουμε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Τα καύσιμα και τα πετροχημικά θα υποστηρίξουν την αύξηση της ζήτησης. Η φημολογία σχετικά με μια επικείμενη αιχμή της ζήτησης πετρελαίου απλά δεν είναι συνεπής με την πραγματικότητα της κατανάλωσης πετρελαίου.»

Η εικόνα στην αγορά φυσικού αερίου δεν είναι πολύ καλύτερη, με τους παραγωγούς του κλάδου να ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι αποφάσεων με τους πετρελαϊκούς εξαδέλφους τους. Για παράδειγμα, το Κατάρ, μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του που αποβλέπει στην εκθετική αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής καυσίμου, σε μια σαφή ένδειξη πως ποντάρει στο ότι μπορεί να υπερνικήσει τον ανταγωνισμό, με παραγωγή χαμηλού κόστους και συμπαραγωγή συμπυκνωμάτων και υγραερίου (LPG).

Eν ολίγοις, μια νίκη του Τζο Μπάιντεν θα επαναμετέφερε, απλώς, το πετρελαϊκό κέντρο λήψης αποφάσεων και ισχύος στην Ανατολή, χωρίς μια τέτοια  εξέλιξη να στέκεται ικανή να εξισορροπήσει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα τις διεθνείς αγορές.

Υπ' αυτή την έννοια, πόσο πιθανό είναι τα ορυκτά καύσιμα να κινούνται στη ζώνη του λυκόφωτος;