Η Πανδημία Έφερε Νέα ''Ανθιση'' στη Βιομηχανία Πλαστικού

Η Πανδημία Έφερε Νέα Ανθιση στη Βιομηχανία Πλαστικού
energia.gr
Πεμ, 12 Νοεμβρίου 2020 - 10:06

Αρχικά, οι ιστορίες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων επικεντρώθηκαν σε πόλεις που θα έχουν γαλάζιο ουρανό, και πεντακάθαρες θάλασσες ξαφνικά απαλλαγμένες από τη ρύπανση, με θεαματικές μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά με την εμφάνιση της πανδημίας, ένα πράγμα έχει γίνει σαφές: το πλαστικό επιστρέφει για να πάρει ...εκδίκηση.

Οι προσπάθειες για τη μείωση της εξάπλωσης του κορανοϊού είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των μέτρων υγιεινής, που οδήγησαν στον πολλαπλασιασμό των πλαστικών μιας χρήσης. Οι δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων φαινομενικά χαλάρωσαν ή τέθηκαν σε αναμονή: το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησε την απαγόρευσή του στα πλαστικά καλαμάκια και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει ή αντιστρέψει τις απαγορεύσεις στις πλαστικές σακούλες. Λοιπόν, οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του πλαστικού καταργούνται ή μήπως αυτό είναι μόνο ένα χτύπημα στο δρόμο;

Μετά την παγκόσμια πανδημία, στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, η ζήτηση για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό μίας χρήσης έχει αυξηθεί στα ύψη. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δύο δισεκατομμύρια είδη PPE είχαν παραδοθεί σε ιατρικό και ιατρικό προσωπικό σε όλη την Αγγλία από την έναρξη της επιδημίας Covid-19 και σχεδόν 28 δισεκατομμύρια αντικείμενα είχαν παραγγελθεί συνολικά, ενώ οι γαλλικές αρχές διέταξαν δύο δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης. Δυστυχώς, μερικά από αυτά καταλήγουν να μολύνουν τους ωκεανούς.

Άλλοι τομείς επιστρέφουν επίσης στο πλαστικό . Καταστήματα, εστιατόρια και ακόμη και γραφεία έχουν εγκαταστήσει οθόνες perspex με την ελπίδα να μειώσουν τη μετάδοση σταγονιδίων του Covid-19. Η βρετανική μάρκα Perspex αύξησε την παραγωγή ακρυλικών φύλλων κατά 300% από το Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο. Στις ΗΠΑ, οι κατασκευαστές προϊόντων πλεξιγκλάς ανέφεραν έως και 30 φορές αύξηση των πωλήσεων. Αν και δεν είναι μίας χρήσης, δεν είναι σαφές πώς θα απορρίπτονται τέτοιες οθόνες όταν δεν χρειάζονται πλέον.

Το 2015, όταν καταρτίστηκε το τελευταίο ολοκληρωμένο παγκόσμιο σύνολο δεδομένων, παρήχθησαν 381 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, ενώ το 55% των πλαστικών απορριμμάτων απορρίφθηκαν, το 25% αποτεφρώθηκε (προκαλώντας εκπομπές άνθρακα) και μόνο το 20% ανακυκλώθηκε. Τον Μάιο φέτος, η παγκόσμια αγορά συσκευασιών αναμενόταν να αυξηθεί κατά 5,5% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με επικεφαλής το πλαστικό. Ο Σύνδεσμος Συσκευασίας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε τον Απρίλιο ότι τα κύπελλα μίας χρήσης και τα τυλιγμένα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης «έχουν τεράστια ζήτηση». Η Βρετανική Ομοσπονδία Πλαστικών επιβεβαίωσε ότι η προμήθεια συσκευασιών για τρόφιμα και ποτά, λευκαντικά, σαπούνια και φάρμακα εσπαγαν κάθε ρεκόρ.

Για λόγους υγείας, τα επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια - για το καλό του περιβάλλοντος - απαγορεύτηκαν προσωρινά από καφετέριες, συμπεριλαμβανομένων των Starbucks, οι οποίες είχαν προηγουμένως εισαγάγει χρεώσεις για τα μη ανακυκλώσιμα κύπελλα μίας χρήσης που κατασκευάζονται με πλαστική μεμβράνη. Πολλές παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου που άνοιξαν ξανά σε ένα πακέτο, σερβίρουν μόνο σε πλαστικά ποτήρια. Μόλις ανοίξει πλήρως στις 4 Ιουλίου, οι αλυσίδες παμπ Wetherspoons, Greene King και McMullen’s θα παρουσιάσουν μέτρα, όπως οθόνες perspex σε μπαρ και ατομικά τυλιγμένα καρυκεύματα και μαχαιροπήρουνα.

Αλλά τέτοια μέτρα μπορεί να μην είναι απαραίτητα, λέει η Louise Edge, της Greenpeace UK. «Οι ειδικοί μας λένε ότι όταν πρόκειται για αγορά τροφίμων και ποτών, η πλαστική συσκευασία δεν προσφέρει καμία ιδιαίτερη προστασία - και τα επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια, μπουκάλια και δοχεία είναι απόλυτα ασφαλή στη χρήση, αρκεί να πλένονται σωστά και να παρατηρείται κοινωνική απόσταση " Στις 22 Ιουνίου, περισσότεροι από 100 επιστήμονες δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή επιμένοντας ότι τα επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία είναι ασφαλή στη χρήση εάν χρησιμοποιείται βασική υγιεινή.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέστειλε το τέλος της πλαστικής σακούλας - που εισήχθη το 2015 - για παραδόσεις σε απευθείας σύνδεση σούπερ μάρκετ κατά την πανδημία και η Tesco, την ίδια ώρα ανακοίνωνε ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις για παράδοσεις κατ' οίκον αυξήθηκαν κατά 48,5% τους τρεις μήνες έως τις 30 Μαΐου.

Σε επίπεδο πολιτικής, η απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου για πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες μίας χρήσης, που θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο, έχει καθυστερήσει έξι μήνες και στις ΗΠΑ, οι απαγορεύσεις σε πλαστικές σακούλες καθυστέρησαν ή καταργήθηκαν.

Αλλά οι καμπάνιες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη επέλαση των νέων πλαστική μίας χρήσης. Η περιβαλλοντική οργάνωση City to Sea, η οποία ανέθεσε έρευνα τον Μάιο, δείχνοντας ότι το 36% των Βρετανών αισθάνεται ότι πιέζονται να χρησιμοποιήσουν περισσότερο πλαστικό μίας χρήσης λόγω του Covid-19, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία «ανέπαφου καφέ» για να ενθαρρύνει τις βρετανικές καφετέριες να αποδεχτούν με ασφάλεια τον επαναχρησιμοποιήσιμο καφέ πάλι φλιτζάνια (το Costa Coffee το κάνει ήδη).

Εν τω μεταξύ, η ομάδα εκστρατείας κατά των πλαστικών A Plastic Planet, σε συνεργασία με τις εταιρείες βιώσιμης συσκευασίας Reelbrands και Transcend Packaging, παρουσίασε τα πρώτα προστατευτικά χωρίς πλαστικό.