Σε Κίνδυνο Εξαφάνισης Τέσσερα Είδη Δελφινιού Γλυκού Νερού Λόγω Κλιματικής Αλλαγής

Σε Κίνδυνο Εξαφάνισης Τέσσερα Είδη Δελφινιού Γλυκού Νερού Λόγω Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Πεμ, 10 Δεκεμβρίου 2020 - 19:35

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος (ΔΕΔΠ) , απαρτιζόμενη από διάφορες εθνικές κυβερνήσεις και μέλη της κοινωνίας των πολιτών προειδοποιεί ότι και τα τέσσερα γνωστά είδη δελφινιών γλυκού νερού κινδυνεύουν να αφανιστούν, υπό το φως των νέων πληροφοριών που αφορούν στο είδος δελφινιού «τακάξι» το οποίο βρίσκεται σε υπερβολικό κίνδυνο στο οικοσύστημα του ποταμού του Αμαζονίου

Τα ευρήματα της 'Ενωσης δημοσιεύονται με τη μορφή της «Κόκκινης Λίστας» ειδών σε κίνδυνο εξαφάνισης, που δημοσιεύτηκε σήμερα, και περιλαμβάνει και τους πληθυσμούς του Ευρωπαϊκού μινκ -του μεγαλύτερου  θηλαστικού ξηράς στην Ευρώπη-, οι οποίοι έχουν σημειώσει ανάκαμψη στην αναπαραγωγή τους, παρόλο που η λίστα ειδών υπό εξαφάνιση διευρύνεται συνεχώς. «Η επαναφορά του Ευρωπαϊκού βιζόν και 25 ακόμη ειδών, που κατεγράφη σήμερα, αναδεικνύει τη δύναμη της διατήρησης του περιβάλλοντος», σημείωσε ο Δρ. Μπρούνο Ομπερλέ, επικεφαλής της ΔΕΔΠ.

Παρόλα αυτά, η Ένωση ανέφερε πως 31 είδη έχουν κηρυχθεί εξαφανισμένα στις πιο πρόσφατες τακτικές ανανεώσεις της λίστας της, συμπεριλαμβανομένων τριών ειδών βατράχου της Κεντρικής Αμερικής και 15 ειδών ψαριών γλυκού νερού, τα οποία ενδημούν μόνο σε μία λίμνη των Φιλιππίνων. Ακόμη, ένας καρχαρίας της Νότιας Κίνας, που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 1934 και περιγράφηκε η ανατομία του επίσημα πέρυσι, θεωρείται πως είναι «πιθανά εξαφανισμένος».

Ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, επικεφαλής της Λίστας, διευκρίνισε ότι ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο να βρίσκονται υπό εξαφάνιση πολλά είδη. «Αυτές οι εξελίξεις προκύπτουν από τη δραστηριότητα των ανθρώπων, είτε είναι άμεσο κυνήγι, ψάρεμα, απόσπαση των ειδών, ή με τη μεταβολή των οικοσυστημάτων από την αγροτική δραστηριότητα, την αστικοποίηση και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Το τακάξι, ένα μικρό γκρι δελφίνι το οποίο συναντάται στο οικοσύστημα του ποταμού του Αμαζονίου, έχει κηρυχτεί και επίσημα «υπό εξαφάνιση», καθώς το είδος του έχει συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας, τόσο άμεσα με βάση αυτό όσο και με την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η ΔΕΔΠ λέει ότι 129.000 είδη είναι καταγεγραμμένα στη λίστα της, μεταξύ αυτών και 35.765 που απειλούνται με εξαφάνιση. Η «κόκκινη λίστα» χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, από τα ευάλωτα, τα διακινδυνευμένα και τα άκρως διακινδυνευμένα -με τα τελευταία να σημαίνουν αυτά που είναι ένα βήμα πριν την εξαφάνιση.

(από efsyn.gr)