Στη βαθμίδα ΒΒ- και με σταθερή προοπτική τοποθετεί τη μακροπρόθρσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ η Fitch Ratings, δηλαδή, δύο βαθμίδες ψηλότερα από την Standard & Poor΄s. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων συμπεριλαμβάνει τη Δημόσια Επιχείρηση στο σχετικό κατάλογο που καταρτίζει, πιστώνοντάς της τις προσπάθειες επιστροφής της στην ευρωστία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Όπως αναφέρει ο οίκος Fitch, η αξιολόγηση της ΔΕΗ περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δομή της, την ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της Επιχείρησης, κάτι που οφείλεται στο συνδυασμό της υλοποίησης της στρατηγικής επανατοποθέτησης της ΔΕΗ, με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στην εγχώρια αγορά ενέργειας από το καλοκαίρι του 2019.

Η Fitch αναμένει:

  • Σταθεροποίηση του EBITDA σε περίπου €900 εκατ. ανά έτος για την περίοδο 2021-2023,
  • Επιτυχή υλοποίηση του businessplanτης ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του επιταχυνόμενου πλάνου  απόσυρσης του λιγνίτη και 
  • Σταθεροποίηση και ισχυροποίηση του νέου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η «στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της», ενώ επισημαίνεται ότι «οι εποικοδομητικές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας», όπως η κατάργηση των ΝΟΜΕ και τα μέτρα για τις ΑΠΕ, βελτίωσαν τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Η Fitch διαβλέπει, παράλληλα και βελτίωση στην εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων και  εμπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, αναφέρει πως οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό από το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ η στρατηγική στροφή της Επιχείρησης στις ΑΠΕ, θα της αποφέρει "σταθερά έσοδα σε μακροχρόνια βάση". Ανάλογη εκτίμηση κάνει και για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το δίκτυο διανομής, που, όπως αναφέρεται, απομακρύνει τον κίνδυνο για την πορεία των εσόδων της ΔΕΗ κατά τα αμέσως επόμενα έτη. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης δήλωσε σχετικά: «Η τοποθέτηση της ΔΕΗ σε βαθμίδα ΒΒ- από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch αποτελεί άλλη μία κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 18 μήνες, για να βάλουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού και να την οδηγήσουμε στη θέση που της αξίζει, ανάμεσα στις μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους. Το γεγονός ότι η Fitch συμπεριέλαβε στο “ραντάρ” της για πρώτη φορά τη ΔΕΗ αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς. Έτσι, μετά την αναβάθμιση από τη Standard&Poor’s η αξιολόγηση με ΒΒ-από τη Fitch τοποθετεί πλέον τη ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, προσβάσιμη από επενδυτές που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της. Είναι μία κίνηση που αποδεικνύει πως η αναγέννηση της ΔΕΗ είναι προς όφελος όλων. Των μετόχων μας, των πελατών μας, της εθνικής οικονομίας και συνολικά της κοινωνίας».

Ύστερα από μια σειρά θετικά νέα και στοιχεία για την πορεία της ΔΕΗ, το τελευταίο διάστημα, πολλοί αναλυτές διαβλέπουν μια πιθανή έξοδο της Επιχείρησης στις αγορές, ενδεχομένως ακόμη και έως το τέλος του α' εξαμήνου, αν και η Διοίκησή της εμφανίζεται ακόμη επιφυλακτική καθώς θα επιθυμούσε να δει περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων χρήσης, που πιθανώς, θα απέφερε μια νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της. 

 

Συμμετοχή της ΔΕΗ σε διαγωνισμό για μεγάλο υδροηλεκτρικό στην Β. Μακεδονία 

Eξ' άλλου, 10 μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες από το χώρο της ενέργειας και των κατασκευών υπέβαλαν προσφορές, κατά τη φάση προεπιλογής, για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren, που αφορά στην παραχώρηση άδειας για χρήση νερού που προορίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον Μαύρο Ποταμό (CrnaReka).

Η επιτροπή που θα συσταθεί από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κατά την επόμενη περίοδο και θα είναι υπεύθυνη για το διαγωνισμό του έργου, απασφράγισε, χθες, τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και επιβεβαίωσε την επιλογή 10 εταιρειών, που είναι οι εξής:

1. Κοινοπραξία ЕNКА – COLIN – Τουρκία
2. Κοινοπραξία ΔΕΗ – ARCHIRODON -Ελλάδα
3. EDF – Γαλλία
4. Κοινοπραξία COBRA – COBRA HIDRAULIKA – Ισπανία
5. Κοινοπραξία EVN – VERBUND – Аυστρία
6. WEBUILD SPA ITALIA (SALINI) – Ιταλία
7. GEZHOUBA GROUP CHINA – Кίνα
8. POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA – Κίνα
9. Κοινοπραξία OZALTIN – YAPI MERKEZI – Тουρκία
10.Κοινοπραξία EIFFAGE-WATERLU-ANDRITZ-NORCONSULT – Γαλλία, Αυστρία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα προσλάβει σύμβουλο για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, προκειμένου, όπως αναφέρει, να υλοποιηθεί με επιτυχία το έργο. H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren θα υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της γειτονικής χώρας, ESM, θα είναι ο δημόσιος εταίρος σε αυτό το έργο, του οποίου η επενδυτική αξία εκτιμάται στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Η υδροηλεκτρική μονάδα θα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, και προορίζεται να παράγει ετησίως, 1000-1200 γιγαβατωρών ηλεκτρισμού.