Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την τελική «σύγκρουση» μετόχων για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ. Στη μία πλευρά βρίσκεται το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο και του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,2%, και στην άλλη πλευρά το δίδυμο των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, οι οποίοι την τελευταία εβδομάδα προχώρησαν στις δικές τους κινήσεις μέσω της εταιρείας Invesco.

Αυτό πάντως που διακρίνεται είναι η επιθυμία αμφότερων των επενδυτών να διασφαλίσουν τα νώτα τους. Σήμερα, η μεν Reggeborgh Invest ελέγχει άμεσα το 10,3% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ», η δε Invesco το 5% των μετοχών. Παράλληλα, η ολλανδική επενδυτική εταιρεία διατηρεί δικαίωμα προτίμησης για το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, ενώ η Invesco έχει αποκτήσει ανάλογο δικαίωμα για το 18,33% των μετοχών που Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την τελική «σύγκρουση» μετόχων για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ. Στη μία πλευρά βρίσκεται το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο και του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,2%, και στην άλλη πλευρά το δίδυμο των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, οι οποίοι την τελευταία εβδομάδα προχώρησαν στις δικές τους κινήσεις μέσω της εταιρείας Invesco.σήμερα ελέγχει η Pemanoaro, η οποία ελέγχεται από κοινού από τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Αμφότερες δηλαδή μπορούν, δυνητικά, να αποκτήσουν η μεν Reggeborgh μέχρι το 22,9% των μετοχών, η δε Invesco μέχρι το 23,3%.

Η κίνηση αυτή της διασφάλισης ποσοστών, χωρίς όμως να δαπανώνται και τα αντίστοιχα κεφάλαια έως ότου απαιτηθούν, φανερώνει και τις προθέσεις των νέων επενδυτών του κατασκευαστικού ομίλου. 

Ουσιαστικά δηλαδή, παρότι εμφανίζονται ως διεκδικητές του ελέγχου της «Ελλάκτωρ», φροντίζουν παράλληλα και να έχουν στρατηγική εξόδου σε περίπτωση που για τον έναν ή τον άλλο λόγο χάσουν τον «πόλεμο». Απλώς, δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης που έχουν και θα πωλήσουν τα ποσοστά που ελέγχουν άμεσα, όταν κρίνουν ότι οι χρηματιστηριακές συνθήκες τούς ευνοούν.

(του Νίκου Ρουσάνογλου από την Καθημερινή)