Αλγερία: Ανακοινώθηκε ο Διαγωνισμός για τις Άδειες Έρευνας και Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων

Μόνο σε επιλεγμένες εταιρείες θα επιτρέψει η Αλγερία να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας.
Τρι, 15 Ιανουαρίου 2008 - 02:26

Μόνο σε επιλεγμένες εταιρείες θα επιτρέψει η Αλγερία να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας. Σε σχετική ανακοίνωση στο website του υπουργείου αναφέρεται ότι η κρατική υπηρεσία υδρογονανθράκων της Αλγερίας, η Alnaft, απηύθυνε πρόσκληση προς τις εταιρείες για την κατάθεση επίσημων εκδηλώσεων ενδιαφέροντος «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η δημοπρασία για τις άδειες αφορά σε συνολικά 17 περιοχές ερευνών και είναι η πρώτη που γίνεται στη χώρα από τον Απρίλιο του 2005, έχοντας καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο λόγω αλλαγών στην αλγερινή νομοθεσία, στόχος των οποίων ήταν να δοθεί στην κρατική Sonatrach μερίδιο άνω του 51% σε οποιοδήποτε πετρελαϊκό έργο.

Σημειώνεται ότι η Αλγερία – μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) – είναι η κορυφαία παραγωγός φυσικού αερίου της Αφρικής και η δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Ευρώπης, μετά τη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Χακίμπ Κελίλ, κριτήριο για την επιλογή των εταιρειών θα είναι τόσο η καλύτερη «τεχνική προσφορά» όσο και η πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία και σε ενεργειακά έργα στο εξωτερικό.

Στόχος της Αλγερίας είναι να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 3,4% στο 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και τις ετήσιες εξαγωγές αερίου κατά 31% στα 85 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.