την παρουσίαση και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για τον τομέα. Το συνέδριο στο οποίο μίλησαν 18 υψηλόβαθμα στελέχη του ενεργειακού τομέα και παρακολούθησαν περισσότερα από 400 άτομα, τίμησε με την παρουσία της η Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στα εισαγωγικά σχόλια του, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής, προανήγγειλε μια νέα σειρά εκδηλώσεων, μέσα στο χρόνο, στις οποίες το ΙΕΝΕ θα επεκταθεί και στις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, δηλαδή, το πώς και πόσο επηρεάζουν το μέσο άνθρωπο οι πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας και πώς μπορεί ο ίδιος να ωφεληθεί από τα προγράμματα που τρέχουν και θα τρέξουν.
Αναφέρθηκε ακόμη και στο ολοήμερο σεμινάριο για θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας που είχε διοργανώσει το Ινστιτούτο στο Ίδρυμα Ευγενίδη, τον Μάιο του 2018, αλλά και στο webinar που είχε διοργανωθεί τον Ιούνιο του 2019 για το ίδιο θέμα, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία που έχει ο τομέας για το ΙΕΝΕ. Ο σκοπός και η δυναμική του τομέα είναι πραγματικά τεράστια, είπε ο κ. Σταμπολής. «Η Ελλάδα έχει σήμερα περί τα 4,3 εκατ. κτίρια εκ των οποίων το 75% είναι κατοικίες. Καλώς λοιπόν έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της εκεί, η Πολιτεία διότι εκεί υπάρχουν τα περιθώρια για μεγάλες αποδόσεις και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Ο στόχος για 38% βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας έως το 2030 πρόκειται να αναθεωρηθεί σύντομα, βάσει των νέων αποφάσεων της Κομισιόν, άρα ενδεχομένως να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο», τόνισε.
Τη σκυτάλη πήρε μετά ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας & Πρόεδρος Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, ο οποίος στα εισαγωγικά σχόλιά του, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ένας βασικός και ζωτικός στόχος στην ΕΕ, στο πλαίσιο του European Green Deal, προκειμένου η περιοχή να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. «Αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα τελευταία χρόνια, η εξοικονόμηση ενέργειας παίζει σημαντικό ρόλο. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει 10 σοβαρούς στόχους τους οποίους η Ένωση πρέπει να επιτύχει και για το λόγο αυτό προβαίνει σε συνεχείς αναθεωρήσεις των οδηγιών και των κανονισμών που σχετίζονται με την ενέργεια»μ, είπε χαρακτηριστικά.
Έκανε επίσης λόγο για τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και για το εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα για την Κυκλική Οικονομία και το πόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει στην ανακαίνιση των κτιρίων, καθώς θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει το ρυθμό ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, ιδίως των δημοσίων κτιρίων που είναι ακόμη πολύ χαμηλός. Τέλος υπογράμμισε τις διπλωματικές προσπάθειες που αναλαμβάνονται από πλευράς ΕΕ για να κινητοποιήσει δυνάμεις και εκτός Ένωσης για την υποστήριξη και προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία αναγορεύει το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας σε βασική προτεραιότητα για όλα τα κράτη-μέλη.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία, όπως είπε ο κ. Θεοφύλακτος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αναθεωρημένη έκδοση του ΕΣΕΚ. Η γγ αφού εξήρε το ρόλο του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των μέτρων και των πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας που, όπως τόνισε, βρίσκεται στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, στο ρόλο της στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ενώ υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Ο κ. Θεοφύλακτος σχολιάζοντας την ομιλία της κας Σδούκου είπε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει αντιληφθεί απολύτως τη σημασία της ενεργειακής εξοικονόμησης, σε αντίθεση με τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν.
Το συνέδριο συνεχίστηκε με τη 2η Συνεδρία που είχε ως θέμα «Διεθνής Εμπειρία και Ελληνικοί Στόχοι» και την οποία συντόνισε ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος. Βασική ομιλήτρια ήταν η κα. Jessica Glicker, Project Manager, Buildings Performance Institute Europe (BPIE), με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία παρουσίασε τις δράσεις του οργανισμού που εκπροσωπεί προς την κατεύθυνση της προώθησης πολιτικών και υποστήριξης πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Παράλληλα, προέβησε μια πλήρη ανασκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα, αποκαλύποντας πως από το 2015 οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής εξοικονόμησης σημειώνουν διαρκή υποχώρηση. Τόνισε δε πως λόγω και της πανδημίας και της μείωσης των τιμών της ενέργειας, παγκοσμίως, ο τομέας δεν θα βελτιωθεί παρά κατά μόλις 0,8% για το περασμένο έτος.
Το λόγο έλαβε μετά η κα. Ιωάννα Νίκου, Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, και στέλεχος του Τομέα Ενέργειας του ΥΠΕΝ, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία που προσδίδει το Υπουργείο στο ζήτημα. Η κα Νίκου ανέλυσε διεξοδικά τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων καθώς και την παράμετρο των χρηματοδοτήσεων που είναι, όπως είπε, καθοριστικές για να μπορέσει να υλοποιηθούν τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί. «Πρέπει να γνωρίζουμε ποια εργαλεία χρηματοδότησης είναι διαθέσιμα και πώς αυτά σχεδιάζονται, δημιουργούν συμπληρωματικότητες και συνέργειες», τόνισε.
Στην ίδια συνεδρία συμμετείχε ακόμη και ο Δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, Ενεργειακός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ.
Ακολούθησε η 3η συνεδρία με θέμα «Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Ενεργειακή Διαγνωστική και Τεχνολογίες» την οποία συντόνισε ο κ. Σάββας Λουϊζίδης, Senior Energy Consultant Head of Energy Unit, LDK. Στο θέμα αναφέρθηκαν με περιεκτικές παρεμβάσεις τους ο Δρ. Αθανάσιος Γιανναδάκης, Partner, ESSENCON Ltd – Energy Consultants, ο κ. Γιώργος Μάνος, Certifications Engineer & CTS, ELVAL COLOUR, ο Δρ. Παύλος Βαταβάλης, Chief Technical Officer, ΕΤΕΜ, η κα. Βιβή Κουτσογιάννη, Air Solutions Spec In Supervisor της LG Electronics, ο κ. Χρήστος Κώνστας, Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) και ο κ. Γιάννης Γεωργούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Novatech Engineering.
Το συνέδριο συνεχίστηκε με την 4η συνεδρία με θέμα «Ενεργειακή αποδοτικότητα στον τριτογενή και δημόσιο τομέα», την οποία συντόνισε ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας Εξοικονόμησης Ενέργειας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η κα. Ευδοκία Αναματερού, Ειδικός Ποιότητας Αέρα Κλιματικής Αλλαγής & Κοινωνικής Δέσμευσης, και ο κ. Κωνσταντίνος Μαλακάσης, Energy Engineer Χρηματοδότηση Έργων Ενεργειακής Αποδοτικότητας παρουσίασαν τις «πράσινες» δράσεις που έχουν αναληφθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που έκλεισε 18 χρόνια ζωής και διαθέτει έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι ομιλητές αναφέρθησαν στα προγράμματα του ΔΑΑ για το περιβάλλον την ποιότητα του αέρα, του νερού, το θόρυβο, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την προστασία της μοναδικής πανίδας και χλωρίδας, τις σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκπαίδευση και τη σωστή χρήση της ενέργειας.
Στο διαδικτυακό βήμα τους διαδέχτηκαν ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Retail Banking Director της Attica Bank ο οποίος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κτίρια και επιχειρήσεις, και ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ZEB (Zero Energy Building).
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επισκόπηση των όσων συνέβησαν, από τον κ. Κώστα Θεοφύλακτο, καθώς και από τον Πρόεδρο του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή.