Ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του κατά τη συνάντηση της 1ης Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο λόγω της αυξημένης ζήτησης, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στο Ριάντ ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι.

Ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του κατά τη συνάντηση της 1ης Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο λόγω της αυξημένης ζήτησης, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στο Ριάντ ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι. «Θα αυξήσουμε την παραγωγή όταν η αγορά δικαιολογεί κάτι τέτοιο τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του καρτέλ, συμπληρώνοντας πως «αυτή είναι η πολιτική μας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Ναΐμι έγιναν λίγο μετά την έκκληση που απηύθυνε προς τον ΟΠΕΚ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, να «ρίξει» στην αγορά περισσότερο πετρέλαιο ούτως ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές του αργού από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται. Την Τρίτη, η τιμή του αργού για παράδοση τον Φεβρουάριο κατέγραφε στη Νέα Υόρκη απώλειες άνω των δύο δολαρίων, υποχωρώντας στα 91,90 δολ. το βαρέλι, έπειτα από την απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα αλλά και τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού.

 Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο ΟΠΕΚ – ο οποίος παρέχει πάνω από το 40% των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου – θα λάβει υπόψη του στην απόφαση που θα λάβει όσον αφορά την παραγωγή, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνάντησής του, το ύψος των αποθεμάτων πετρελαίου στις καταναλώτριες χώρες. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα είθισται να καταγράφουν πτώση στο τέταρτο και το πρώτο τρίμηνο, όταν η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι υψηλότερη στο βόρειο ημισφαίριο.

Χθες, ο Αμερικανικός πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αν ο ΟΠΕΚ λάβει υπόψη του τα διαφορετικά επίπεδα της παραγωγής, θα καταλάβει πως αν η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα υποφέρει, αυτό θα σημαίνει λιγότερες αγορές, λιγότερες πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».