Αύξηση της τάξεως του 32% εμφάνισαν τα κέρδη της κορυφαίας εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ευρώπης, Total, από την παραγωγή βενζίνης, ντήζελ και άλλων προϊόντων, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Αύξηση της τάξεως του 32% εμφάνισαν τα κέρδη της κορυφαίας εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ευρώπης, Total, από την παραγωγή βενζίνης, ντήζελ και άλλων προϊόντων, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Όπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική εταιρεία, τα περιθώρια διΰλισης αυξήθηκαν στα 30,10 δολ. ανά τόνο, από 22,80 δολ. που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, και ήταν 26% υψηλότερα έναντι του τρίτου τριμήνου.


Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση στο website της Total, οι τιμές του μπρεντ σημείωσαν το ίδιο διάστημα άνοδο 49%, φθάνοντας κατά μέσο όρο στα 88,50 δολ. το βαρέλι, από 59,60 δολ. το βαρέλι που ήταν πριν από ένα έτος. Η μέση τιμή για το πετρέλαιο της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 48% στα 84,50 δολ. το βαρέλι. Στο μεταξύ, οι τιμές φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 1,3% στα 6,08 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.


Η Total είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο μείωση των περιθωρίων διΰλισης στο τρίτο τρίμηνο κατά 17%, στα 23,90 δολ. ο τόνος, και υποχώρηση της παραγωγής από τα διϋλιστήριά της κατά 2%, ως αποτέλεσμα των εργασιών συντήρησης στις μονάδες της στη Νορμανδία και το Λίντσεϊ.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε χθες στο Παρίσι έως και 1,6%, φθάνοντας στα 56,43 ευρώ. Πέρυσι κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 4%.