Έρχεται Καθαρό Μηδέν έως το 2050 για τον Ενεργειακό Τομέα-Ο Πρώτος Ολοκληρωμένος «Οδικός Χάρτης» από τον ΙΕΑ

Έρχεται Καθαρό Μηδέν έως το 2050 για τον Ενεργειακό Τομέα-Ο Πρώτος Ολοκληρωμένος «Οδικός Χάρτης»  από τον ΙΕΑ
energia.gr
Δευ, 18 Ιανουαρίου 2021 - 11:50

Η πρόκληση για το κλίμα είναι μια ενεργειακή πρόκληση. Πολλές χώρες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους καθαρού μηδενικού αποτυπώματος για το 2050, αλλά απαιτείται τώρα μια σημαντική αλλαγή για να επιτευχθεί ουσιαστική δράση για την επίτευξη αυτών των στόχων. Την περασμένη εβδομάδα στους FΤ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Δρ Fatih Birol, περιγράφει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

και πώς ο IEA θα υποστηρίξει κυβερνήσεις, βιομηχανίες, εταιρείες και πολίτες για επιτύχετε αυτούς τους στόχους. Για να προωθήσουμε αυτήν τη μετατόπιση, θα κυκλοφορήσει μια νέα έκθεση τον Μάιο, η οποία θα αναφέρει λεπτομερώς τι χρειάζεται για να απελευθερωθεί πλήρως ο ενεργειακός τομέας από τον άνθρακα. Ο Παγκόσμιος Χάρτης πορείας για το Net Zero έως το 2050 θα είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο για το ενεργειακό σύστημα που θα επιτύχει ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους, θέτοντας τις εκπομπές σε μια πορεία σύμφωνα με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C. "Ο χάρτης πορείας μας προς το καθαρό μηδέν μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο βοηθώντας τις χώρες να προσδιορίσουν και να εφαρμόσουν τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη στόχων για το κλίμα, την ενεργειακή ασφάλεια και την προσιτή τιμή. Δεν απαιτείται τίποτα λιγότερο από μια συνολική μεταμόρφωση της ενεργειακής μας υποδομής. έτος, τον επόμενο χρόνο και μάλιστα κάθε χρόνο έως το 2050 ", δήλωσε ο Δρ Birol. Σκοπεύουμε επίσης να εντείνουμε το έργο μας για τις παγκόσμιες μεταβάσεις καθαρής ενέργειας σε άλλους σημαντικούς τομείς όλο το χρόνο και μετά. Θα επεκτείνουμε τις προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε τα μέλη και τους εταίρους μας στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών τους για το κλίμα και θα διαδραματίσουμε μεγαλύτερο ρόλο στην παρακολούθηση των εθνικών δεσμεύσεων. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις για την ανάπτυξη ισχυρότερων μηχανισμών που χτίζουν την εμπιστοσύνη ότι δεν είναι μόνες τους στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για να τηρήσουν τις κλιματικές τους υποσχέσεις

Εκτός από τον χάρτη πορείας καθαρού μηδέν, ο Δρ Birol ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από επερχόμενα έργα του ΔΟΕ για την υποστήριξη των προσπαθειών για την επίτευξη παγκόσμιων ενεργειακών και κλιματικών στόχων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται μια νέα παγκόσμια επιτροπή υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, η οποία θα φέρει σε επαφή κυβερνητικούς ηγέτες, υπουργούς και διακεκριμένους στοχαστές για να διερευνήσει τον καλύτερο τρόπο για να ενδυναμώσει τους πολίτες να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσει τις διαταραχές που προκύπτουν από μεταβάσεις καθαρής ενέργειας. Η νέα επιτροπή, το Inclusive Energy Future, θα εξετάσει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε άτομα και κοινότητες, καθώς και σε θέματα οικονομικής προσιτότητας και δικαιοσύνης, με στόχο να βάλει τους ανθρώπους στην καρδιά των μεταβάσεων καθαρής ενέργειας. Την προεδρία της επιτροπής θα προεδρεύει ο Δανός Υπουργός Ενέργειας, Κλίματος και Βοηθητικών Υπηρεσιών Dan Jørgensen και θα καταλήξει σε βασικές συστάσεις πριν από την COP26. Άλλα έργα για το έτος περιλαμβάνουν μια νέα ειδική έκθεση για τον ρόλο του κρίσιμου ορυκτού στις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας και μια ειδική έκθεση για τη χρηματοδότηση των μεταβάσεων καθαρής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η οποία θα εκπονηθεί σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Υποστήριξη των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου Το μεθάνιο δεν λαμβάνει τόσο μεγάλη προσοχή όσο το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά είναι ένα πολύ πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι εκπομπές μεθανίου από την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά περίπου 10% το 2020, καθώς οι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή ως απάντηση στο ιστορικό σοκ της κρίσης Covid-19, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Methane Tracker του IEA.

Ωστόσο, οι εκπομπές ξεπέρασαν τους 70 εκατομμύρια τόνους, σε γενικές γραμμές ισοδύναμες με τις συνολικές εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 "Το άμεσο καθήκον τώρα για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση στις εκπομπές μεθανίου, ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, και ότι το 2019 γίνεται η ιστορική αιχμή τους. Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να επιτρέψουμε αυτές τις επιβλαβείς διαρροές συνεχίστε, και υπάρχει κάθε λόγος για τους υπεύθυνους χειριστές να διασφαλίσουν ότι αντιμετωπίζονται σωστά », δήλωσε ο Δρ Birol. Για να υποστηρίξει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών μεθανίου, μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα προσφέρει έναν βήμα προς βήμα οδηγό για όποιον προσπαθεί να αναπτύξει ή να ενημερώσει τους κανονισμούς για το μεθάνιο.

Η συμβουλή της βασίζεται στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο περισσότερες από 50 χώρες, πολιτείες ή επαρχίες - από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Νιγηρία, από το Ιράκ έως την Κίνα και τη Ρωσία - αντιμετώπισαν τις εκπομπές μεθανίου από κανονιστική άποψη.

Oil and gas sector methane emissions, historical and in the Sustainable Development Scenario, 2000-2030

IEA. All Rights Reserved