Στη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος από τους φορείς που εκπροσωπούν τον βιομηχανικό κλάδο της χώρας. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», έχει δρομολογηθεί σχετικό αίτημα στον υπουργό Κωνσταντίνο Σκρέκα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) αλλά και από άλλους φορείς

 

όπως από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες υψηλής εντάσεως ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συγκυρία καθιστά το θέμα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μείζον. Όπως αναφέρουν, αφενός η προσπάθεια για ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας στο νέο παραγωγικό μοντέλο, που φιλοδοξεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση, η διαμόρφωση όρων ανταγωνιστικής λειτουργίας σε σχέση με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό, αλλά και αφετέρου η ανάγκη προώθησης εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων όπως π.χ. της ΛΑΡΚΟ, βάζουν αυτόματα το ζήτημα των τιμών ρεύματος στη βασική ατζέντα θεμάτων της κυβέρνησης. Και αυτό σε μια συγκυρία όπου η επιθυμητή «ωρίμανση» του tartget model και η ομαλοποίηση της κατάστασης στη χονδρεμπορική αγορά και ειδικά στη νέα αγορά εξισορρόπησης θα απαιτήσει χρόνο.

Αυξήσεις ΔΕΗ

Να σημειωθεί ότι ήδη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ενεργοβόρων βιομηχανιών και της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, για μια μακρά διαδικασία με πολλές δυσκολίες, καθώς αναζητείται μια χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Να σημειωθεί ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές ζητούν από τη ΔΕΗ να «συγκρατήσει» τις αυξήσεις που σχεδιάζει, ενώ από την πλευρά της η ΔΕΗ παραπέμπει σε αναπροσαρμογές τιμών στη βάση, όπως αναφέρεται, των νέων δεδομένων στην αγορά.

Επιπλέον μέτρα

Πέρα από τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες εστιάζουν, όπως αναφέρθηκε, και στις εξελίξεις στην αγορά εξισορρόπησης, ζητώντας επιπλέον μέτρα που θα διασφαλίζουν περισσότερο ανταγωνισμό.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ επί της τελευταίας εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για τα βήματα στις προσφορές των συμμετεχόντων στην αγορά δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι οι οποίοι προκάλεσαν την εκτόξευση των τιμών τον περασμένο Νοέμβριο στην εν λόγω αγορά, η οποία είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρισμού.

Έτσι, η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί αναγκαία την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι το φαινόμενο που καταγράφηκε τον Νοέμβριο με εκτόξευση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης δεν θα επαναληφθεί. «Θεωρούμε αναγκαία την άμεση θέσπιση ενός μόνο βήματος στις προσφορές ισχύος και ενέργειας εξισορρόπησης, καθώς και αποζημίωση pay as bid, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα χειραγώγησης της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αγορά εξισορρόπησης δεν υπάρχει στοιχειώδης ανταγωνισμός» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ είχε βάλει στο τραπέζι τη θέσπιση για ένα διάστημα 3 μηνών, ανώτατων και κατώτατων ορίων στην υποβολή των προσφορών για ανοδική και καθοδική ενέργεια και ισχύ εξισορρόπησης, κάτι όμως που έχει φέρει απέναντι πολλούς εμπλεκόμενους στην αγορά, αλλά και την επιφύλαξη των Βρυξελλών, που δεν θεωρούν την επιβολή πλαφόν μέτρο που ταιριάζει σε ανταγωνιστικές αγορές.

*(Από Ναυτεμπορική)