Έκρηξη Κερδών για τη Rosneft

«Άλμα» 80% σημείωσαν τα κέρδη της OAO Rosneft, της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας, κατά το τρίτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, καθώς η εταιρεία άντλησε μεγαλύτερες ποσότητες αργού και διΰλισε περισσότερη βενζίνη μέσω των μονάδων που εξαγόρασε από τη χρεοκοπημένη Yukos.
www.energia.gr
Τετ, 16 Ιανουαρίου 2008 - 07:10

«Άλμα» 80% σημείωσαν τα κέρδη της OAO Rosneft, της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας, κατά το τρίτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, καθώς η εταιρεία άντλησε μεγαλύτερες ποσότητες αργού και διΰλισε περισσότερη βενζίνη μέσω των μονάδων που εξαγόρασε από τη χρεοκοπημένη Yukos. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ρωσικός κολοσσός, τα καθαρά κέρδη του διαμορφώθηκαν στο 1,89 δισ. δολάρια από 1,05 δισ. δολάρια που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2006, ξεπερνώντας έτσι τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι τα ανέμεναν στο 1,87 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Rosneft διέθεσε περί τα 27 δισ. δολάρια για την εξαγορά ενεργητικού της Yukos και κατέστη η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διΰλισης πετρελαίου στη Ρωσία. Η πάλαι ποτέ κορυφαία επιχείρηση της χώρας βάσει χρηματιστηριακής αξίας διαλύθηκε ουσιαστικά, έπειτα από φορολογικές υποχρεώσεις που της επέβαλε το ρωσικό κράτος, ύψους άνω των 30 δισ. δολαρίων. Μετά την καταδίκη και φυλάκιση του πρώην αφεντικού της Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, η κρατική Rosneft απέκτησε τις τρεις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής της εταιρείας.

Η παραγωγή αργού της Rosneft ενισχύθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 29%, φτάνοντας στα 2,09 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την παραγωγή της κορυφαίας μονάδας της, Yuganskneftegaz, να διαμορφώνεται στο 1,22 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 6%. Η διΰλιση υπερδιπλασιάστηκε το ίδιο διάστημα στα 11,9 εκατ. μετρικούς τόνους. Αύξηση 54% κατέγραψαν και οι πωλήσεις της εταιρείας, ανερχόμενες στα 13,7 δισ. δολάρια.

 Η μετοχή της Rosneft υποχωρούσε νωρίτερα κατά 4,2% στα 212,45 ρούβλια. Από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 8,4% της αξίας της.