Αναπτύσσεται βήμα βήμα και στην Ελλάδα μια καινοτόμος τεχνολογία που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα. Μέχρι σήμερα η λύση αυτή, που όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της το 2018 αναπτύσσεται «εκεί που ο ήλιος συναντά το νερό», έχει βρει εφαρμογή σε χώρες της Ε.Ε. αλλά και εκτός αυτής. Έτσι, διεθνείς κολοσσοί, όπως η γερμανική BayWa r.e., η πορτογαλική EDP, η νορβηγική Statkraft και η γαλλική Akuo, έχουν εγκαταστήσει τέτοια πάρκα, με το μεγαλύτερο να είναι στην Αβινιόν (από την Akuo)

Στην Ελλάδα, με την ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ να είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια, έρχεται να προστεθεί και αυτή η νέα τεχνολογία, που, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση, καθώς δεν απαιτείται νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε μεγάλες υποδομές ή παρεμβάσεις με ανάπτυξη δικτύων κ.λπ., αλλά μόνο μια σωστή στάθμιση των όρων εγκατάστασης, ώστε η υποδομή να είναι ασφαλής και να μην προκαλεί αρνητικές συνέπειες.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στο φόντο αυτό χτες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει αιτήσεις χορήγησης βεβαίωσης παραγωγού για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, συνολικής ισχύος 265 MW. Είναι μια επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για την ανάπτυξη έργων αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας παραγωγής καθαρής ενέργειας αφορούν την εγκατάσταση:

* 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου

* 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου

* 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εταιρεία, η εγκατάσταση των τριών πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων αφορά σημεία που βρίσκονται εκτός περιοχών Natura και προβλέπει ποσοστό κάλυψης που δεν υπερβαίνει το 5,5%, σύμφωνα με τις Διεθνείς Πρακτικές Βιωσιμότητας.

«Η νέα επένδυση του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έρχεται να προστεθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα παραγωγής κι αποθήκευσης καθαρής ενέργειας που έχει ήδη ανακοινωθεί και το οποίο αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η υλοποίηση των τριών πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων θα αυξήσει τον υφιστάμενο στόχο για συνολική εγκατεστημένη ισχύ την προσεχή πενταετία της τάξης των 2,8 GW σε επίπεδα άνω των 3 GW», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η ΔΕΗ

Να σημειωθεί ότι και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό, θα προχωρήσει σε κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών. Ήδη στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικής ισχύος 650 μεγαβάτ, τα 50 αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλειστικά πλωτά φωτοβολταϊκά.

Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ μπορεί να συνδυάσει τις καινοτόμες αυτές εφαρμογές με τα υδροηλεκτρικά ενισχύοντας την παραγωγική τους δυναμική αλλά και αξιοποιώντας ένα μικρό μέρος των επιφανειών των τεχνητών λιμνών, ειδικά των μεγάλων. Επίσης και η ΕΥΔΑΠ έχοντας μεγάλους ταμιευτήρες μπορεί δυνητικά να συμπράξει σε ανάλογες εφαρμογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τη μελέτη που έκανε η Παγκόσμια Τράπεζα με τίτλο «Where Sun Meets Water - Εκεί που ο Ήλιος συναντά το Νερό», η παραγωγή ενέργειας από πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα μπορεί να δώσει εναλλακτικές στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε χώρες με δύσκολο εδαφικό ανάγλυφο, καθώς δεν απαιτεί μεγάλα έργα παρέμβασης στο πεδίο, δηλαδή δεν απαιτεί αγορά γης και προετοιμασία του εδάφους, αλλά μόνο σχετική συμφωνία για την «κατάληψη» μιας μικρής επιφάνειας από τον διαχειριστή του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση, μια κάλυψη μόλις 3%-4% της επιφάνειας των υδάτινων ταμιευτήρων θα μπορούσε να διπλασιάσει την ενεργειακή ισχύ ενός φράγματος. Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή θα ενίσχυε την παραγωγή ενέργειας σε περιόδους χαμηλής διαθεσιμότητας νερού, όπως το καλοκαίρι.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")