Προβλέψεις για Ύφεση στις ΗΠΑ Έριξαν Θεαματικά τις Τιμές του Πετρελαίου

Κάτω από τα 90 δολάρια, για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου, υποχώρησαν χθες οι τιμές του μαύρου χρυσού, με απώλειες άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι, χάρις στη δραστική αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, αλλά και τις προβλέψεις ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης θα διαβρώσει τη ζήτηση για καύσιμα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πεμ, 17 Ιανουαρίου 2008 - 00:29


Κάτω από τα 90 δολάρια, για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου, υποχώρησαν χθες οι τιμές του μαύρου χρυσού, με απώλειες άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι, χάρις στη δραστική αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, αλλά και τις προβλέψεις ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης θα διαβρώσει τη ζήτηση για καύσιμα. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent υποχωρούσε το απόγευμα κατά 2,15 δολάρια, στα 88,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης μειώθηκε έως και στα 89,26 δολάρια.


Οι αυξημένες εισαγωγές ενίσχυσαν τα αμερικανικά αποθέματα αργού για πρώτη φορά μετά εννιά εβδομάδες. Τα αποθέματα της μεγαλύτερης καταναλώτριας χώρας πετρελαίου στον κόσμο αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 4,3 εκατ. βαρέλια, στα 287,1 εκατ. βαρέλια, ποσότητα αιφνίδια υψηλή, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της τάξης μόλις των 600.000 βαρελιών.


Την ίδια ώρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεωρούσε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης το 2008. Η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση με βραδύτερους των αναμενόμενων ρυθμούς, ήτοι κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 87,9 δολάρια το βαρέλι, προειδοποιώντας ότι μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο την εκτίμησή της στο μέλλον. Η ΙΕΑ δεν συστήνει, πάντως, εφησυχασμό, υπενθυμίζοντας ότι τα αποθέματα αργού και προϊόντων πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το φθινόπωρο του 2004. Οπως επισημαίνει, το ύψος των αποθεμάτων σε ό,τι αφορά το διάστημα για το οποίο μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες «βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2003». Και ενώ οι αναλυτές προεξοφλούν περαιτέρω υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών, πτωτικά κινήθηκαν χθες και οι τιμές του χρυσού και του χαλκού, εν αναμονή κάμψης στη ζήτηση για πρώτες ύλες, για την οποία προϊδεάζουν τα χθεσινά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Η τιμή spot του χρυσού υποχωρούσε χθες για δεύτερη ημέρα στην αγορά του Λονδίνου, στα 884,35 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός είχε χθες απώλειες της τάξης των 194 δολαρίων, στα 6.966 δολάρια ο τόνος, συρρικνώνοντας τα κέρδη του από τις αρχές του έτους στο 4,4%. Στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγου, οι φόβοι για ύφεση δημιούργησαν πιέσεις στις τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας.