Πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ επέβαλε γαλλικό δικαστήριο στον πετρελαϊκό όμιλο Total, κρίνοντάς τον ένοχο για τη βύθιση του πετρελαιοφόρου πλοίου «Έρικα» το 1999, η οποία προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν συμβεί ποτέ στις ακτές της Γαλλίας.

Πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ επέβαλε γαλλικό δικαστήριο στον πετρελαϊκό όμιλο Total, κρίνοντάς τον ένοχο για τη βύθιση του πετρελαιοφόρου πλοίου «Έρικα» το 1999, η οποία προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν συμβεί ποτέ στις ακτές της Γαλλίας. Παράλληλα, η εταιρεία καλείται να καταβάλει άλλα 200 εκατ. ευρώ περίπου ως αποζημίωση προς τους πολιτικούς διαδίκους, συμπεριλαμβανομένου και του γαλλικού κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι το «Έρικα» είχε κοπεί στα δύο και βυθίστηκε, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, στον Κόλπο Biscay, περίπου 70 χλμ. ανοιχτά των γαλλικών ακτών, στις 12 Δεκεμβρίου του 1999, μολύνοντας με 20.000 τόνους τοξικών καυσίμων συνολικά 400 χλμ. ακτογραμμής.

Η δίκη της Total και των υπολοίπων μερών που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για το ναυάγιο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2007. Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αποποιηθεί των ευθυνών τους στην υπόθεση.

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ναυάγιο του «Έρικα» αποτέλεσε την αφορμή για μια σειρά από αλλαγές που έγιναν στη γαλλική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά στις περιβαλλοντικές καταστροφές των θαλασσών. Συγκεκριμένα, η Γαλλία αύξησε το ανώτατο όριο των προστίμων προς τις εταιρείες σε ένα εκατ. ευρώ από 375.000 ευρώ που ήταν αρχικά, ενώ η Ε.Ε. έχει θέσει αυστηρότερο ποινικό πλαίσιο με στόχο την ποινικοποίηση της θαλάσσιας ρύπανσης.