Σε Χαμηλό Τεσσάρων Εβδομάδων η Τιμή Πετρελαίου

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», έπειτα από την ανώτερη των προσδοκιών άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα.
www.energia.gr
Πεμ, 17 Ιανουαρίου 2008 - 00:43

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», έπειτα από την ανώτερη των προσδοκιών άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 4,26 εκατ. βαρέλια στα 287,1 εκατ. βαρέλια κατά την εβδομάδα που τελείωσε στις 11 Ιανουαρίου, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών αλλά και της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία περιόρισε τη ζήτηση για καύσιμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, οι εισαγωγές πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 6% στα 10,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 Η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραψε χθες απώλειες 1,06 δολαρίων (1,2%) και έκλεισε στα 90,84 δολάρια το βαρέλι – στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Δεκεμβρίου. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 1,23 δολάρια (1,4%), κλείνοντας στα 89,75 δολάρια το βαρέλι – στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, τα διϋλιστήρια λειτούργησαν στο 87,1% της δυναμικότητάς τους, δηλαδή 4,2% χαμηλότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν ο τυφώνας «Ρίτα» οδήγησε στο κλείσιμο διϋλιστηρίων στο Τέξας και τη Λουϊζιάνα.

«Η μεγάλη αυτή επιβράδυνση στη λειτουργία των διϋλιστηρίων είναι το πιο σοκαριστικό νούμερο που υπάρχει στην έκθεση», δήλωσε ο αναλυτής της Citigroup Global Markets στη Νέα Υόρκη, Τιμ Έβανς, συμπληρώνοντας πως «ενδεχομένως να βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρόωρης έναρξης του επόμενου γύρου της διϋλιστικής συντήρησης». Σημειώνεται ότι η συντήρηση των αμερικανικών διϋλιστηρίων, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνται επισκευές και αναβαθμίσεις μονάδων εν όψει της θερινής περιόδου, ξεκινάει συνήθως τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο.