Με βολές εκατέρωθεν συνεχίζεται η μάχη για την ανάληψη της διοίκησης στην Ελλάκτωρ εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων την επόμενη Τετάρτη. Με μια 16σέλιδη παρουσίαση χθες, υπό τον τίτλο «Χτίζοντας το μέλλον», η ολλανδική Reggeborgh παρουσιάζει την άποψή της για το «Project Ellaktor», ενώ περιγράφει σε γενικές γραμμές τις ενέργειές της, όπως λέει, για την «αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της Ελλάκτωρ»,

δεδομένου ότι «πλέον δεν θεωρείται αξιόπιστος ηγέτης της αγοράς, καθώς χάνει βασικά έργα, διαθέτει υψηλά επίπεδα δανεισμού και προβλήματα ρευστότητας».

Μεταξύ άλλων εστιάζει στη συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, στην αύξηση του δανεισμού, στην υπο-απόδοση της μετοχής και στην απώλεια σημαντικών έργων, βασιζόμενη στα επίσημα στοιχεία.

Βάσει γραφήματος που παρατίθεται από τις 9 Ιουλίου 2018, όταν τη διοίκηση του ομίλου ανέλαβαν οι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2020, που ανακοινώθηκε η συμφωνία της Reggeborgh με τον Λεωνίδα Μπόμπολα (δικαίωμα μελλοντικής αγοράς του ποσοστού του), η μετοχή της Ελλάκτωρ είχε υποχωρήσει 52%, από το 2,02 ευρώ, σε 0,96 ευρώ. Στις 11 Δεκεμβρίου, όταν η Reggeborgh ανακοίνωσε πως επιδιώκει την αλλαγή διοίκησης, η πτώση ήταν 30%, καθώς η μετοχή είχε ανέβει σε 1,37 ευρώ. Αντίθετα από τις 9 Ιουλίου 2018 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα είχε αυξηθεί 50% και της ΑΒΑΞ 40%.

Αντικατάσταση Δ.Σ.

Στόχος της Reggeborgh είναι η αντικατάσταση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, η λεπτομερής διερεύνηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο όμιλος, η επαρκής χρηματοδότησή του και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του ισολογισμού. Οι Ολλανδοί κάνουν λόγο επίσης και για τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων, με το βλέμμα στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh έχει προτείνει για τη θέση του προέδρου του ομίλου τον Γιώργο Μυλωνογιάννη, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Άρη Ξενόφο και για μη εκτελεστικά μέλη τους Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Ταμπούρο και Αθηνά Χατζηπέτρου.

Ο αντίλογος

Από την πλευρά της σημερινής διοίκησης ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Αν. Καλλιτσάντσης, ο οποίος αυτή τη στιγμή φαίνεται να συμμαχεί με τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη, σε εκτενή του ανακοίνωση προς τους μετόχους απαντά πως «με συμμετοχή 30% στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, κύριο ανταγωνιστή της Ελλάκτωρ, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα περί ανταγωνισμού που ενδεχομένως να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στους τομείς των υποδομών, των παραχωρήσεων και της ενέργειας στην Ελλάδα».

Ο ίδιος προσθέτει πως «η δικαιολογία για ανάκληση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ είναι ασαφής και στερείται ουσίας. Η Reggeborgh δεν έχει προβάλει κανένα επιχείρημα που να αποδεικνύει ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πιστωτών», ενώ υπεραμύνεται των πεπραγμένων του σημειώνοντας: «Γίνονται επενδύσεις για τη δημιουργία αξίας στον κλάδο των Παραχωρήσεων, όπως η Μαρίνα Αλίμου, στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την EDP Renewables με εκτιμώμενη αξία επένδυσης από κοινού της τάξεως άνω του 1 δισ., καθώς και στον κλάδο του Περιβάλλοντος. Η Ελλάκτωρ στοχεύει επίσης να βελτιώσει το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με τουλάχιστον έναν νέο αυτοκινητόδρομο, π.χ. η Εγνατία Οδός, και να αναπτύξει το Πάρκο Καμπά (Cambas Park)».

Βασικό επιχείρημα της σημερινής διοίκησης του κατασκευαστικού ομίλου είναι ότι «παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, η εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, εκφράστηκε μέσω και της επιτυχούς συγκέντρωσης σημαντικών κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές με την έκδοση Ομολογιακού Δανείου ύψους 670 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020, διασφαλίζοντας έτσι τα απαιτούμενα κεφάλαια και βελτιώνοντας τη δομή του ισολογισμού του ομίλου».

*(Από Ναυτεμπορική)