Η Ανταρκτική, η Κλιματολαγνεία και οι Ελληνικοί Υδρογονάνθρακες

Η Ανταρκτική, η Κλιματολαγνεία και οι Ελληνικοί Υδρογονάνθρακες
του Σωτήρη Καμενόπουλου
Παρ, 22 Ιανουαρίου 2021 - 15:51

«Η Ανταρκτική δεν έχει θερμανθεί τις τελευταίες επτά δεκαετίες, παρά τη μονοτονική αύξηση της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου». Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης (Οκτώβριος 2020) επιστημονικής έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Οι επιστήμονες, οι οποίοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, προέρχονται από τα Πανεπιστήμια Βικτώρια του Καναδά και Κολούμπια της Νέας Υόρκης

Ποια η ειρωνεία; Το 2017 είχε δημοσιευθεί η ανακάλυψη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ούτε ενός ούτε δύο, αλλά ενενήντα ενός (91) νέων ηφαιστείων κάτω απ' τους πάγους της Δυτικής Ανταρκτικής. Τα μέχρι τώρα γνωστά ηφαίστεια στην Ανταρκτική ήταν σαράντα επτά (47), δηλαδή τώρα βρέθηκαν σχεδόν τα διπλά. Τα ηφαίστεια έχουν ύψος από 100 μέχρι 3.850 μέτρα και καλύπτονται απ' τον πάγο της Ανταρκτικής, που κατά θέσεις έχει πάχος μέχρι 4 χιλιόμετρα.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θεωρούν πως υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια στην περιοχή και ότι η συγκεκριμένη ζώνη είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή του πλανήτη. Κάπου εδώ ξεκινά το ενδιαφέρον. Στην κάτωθι συγκριτική εικόνα παρουσιάζονται οι απεικονίσεις της Ανταρκτικής από τις δύο διαφορετικές εργασίες.

Απεικόνιση της Ανταρκτικής: η εργασία του 2020 αριστερά, η εργασία του 2017 δεξιά.

Η εικόνα αριστερά απεικονίζει τις θερμότερες περιοχές της Ανταρκτικής όπως αυτές κατεγράφησαν στην εργασία του περιοδικού Nature του 2020. Η εικόνα δεξιά απεικονίζει τις περιοχές στις οποίες ανακαλύφτηκαν τα 91 νέα ηφαίστεια στην εργασία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου το 2017. Οι δύο εργασίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Τι παρατηρεί με εύκολο τρόπο κανείς;

Ότι οι θερμότερες περιοχές της Ανταρκτικής (εικόνα αριστερά με διακεκομμένες κόκκινες γραμμές) βρίσκονται στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα ηφαίστεια (εικόνα δεξιά με διακεκομμένες κόκκινες γραμμές). Πέρα από το γεγονός ότι η παρουσία των ηφαιστείων συντελεί ίσως στην αύξηση της θερμοκρασίας (όπως διαπιστώνεται όμως η Ανταρκτική δεν υπερθερμαίνεται τα τελευταία 70 χρόνια), αυξάνει και την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)