Αντίθετη σε κάθε σχέδιο που ευνοεί την άναρχη ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Δυτική Μακεδονία εμφανίζεται το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες με αρχικό θέμα την ενημέρωση – συζήτηση των υπό αξιολόγηση επενδύσεων ΑΠΕ στην περιοχή. Αφορμή για τη συνεδρίαση στάθηκαν τα σχέδια για την εκτέλεση μεγάλων επενδύσεων πλωτών φωτοβολταϊκών στην Λίμνη Πολυφύτου. 

Η εισηγήτρια Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, κα Καλλιόπη Κυριακίδου, έκανε σαφές πως Περιφέρεια αντιτίθεται στην άναρχη ανάπτυξη επενδύσεων, ιδίως όταν αυτές καταλαμβάνουν παραγωγικές εκτάσεις και στις οποίες πραγματοποιούνται γεωργικές, κτηνοτροφικές και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλιευτικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της συζήτησης υποβλήθηκαν προτάσεις για την προώθηση ορισμένων καίριων θεσμικών αλλαγών στην κείμνη νομοθεσία για την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ, ενώ αναδείχθηκαν οι βασικές αδυναμίες της υφιστάμενης από πολλών ετών θεσμικής διαδικασίας και αφορούν:

· στον άναρχο και χωρίς σχεδιασμό τρόπο ανάπτυξης των υποδομών Α.Π.Ε. σε διάφορες εκτάσεις μη λαμβάνοντας υπόψιν την πιθανή αξιοποίηση αυτών σε άλλες χρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα,

· στη λήψη αποφάσεων, ερήμην των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης των τοπικών κοινωνιών, δια του αποκλεισμού αυτών από τις αποφασιστικές διαδικασίες και όργανα,

· στην έλλειψη ισχυρών ανταποδοτικών ωφελειών προς τις τοπικές κοινωνίες ισότιμων και ισοδύναμων των ζημιών και αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται σε αυτές και

· στην έλλειψη ενσωμάτωσης των νέων οικονομικών αξιών που δημιουργούν οι Α.Π.Ε. στις τοπικές κοινωνίας και οικονομίες και την κατ΄ επέκταση μειωμένη έως αρνητική επιρροή στη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδήματος και άλλων ωφελειών.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να προταθεί στο αρμόδιο Υπουργείο η αναστολή της αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας, όπως και η αναστολή της έγκρισης νέων, έως ότου ολοκληρωθεί και εγκριθεί το σχέδιο χωροταξικού πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, αποφασίστηκε, η διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών που σχετίζονται με τη συμμετοχή των οργάνων του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης στα αποφασιστικά όργανα έγκρισης, των αιτήσεων υποδομών Α.Π.Ε, η θεσμοθέτηση ισχυρών ανταποδοτικών ωφελημάτων υπέρ των τοπικών κοινωνιών και της κοινής ενεργειακής κοινότητας της αυτοδιοίκησης και του Πανεπιστημίου, η διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών ώστε η ανάπτυξη των επενδύσεων Α.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία να συμβάλλει καθοριστικά στο πρασίνισμα της Περιφέρειας και της οικονομίας της, με όρους δημιουργίας θέσεων εργασίας, εισοδήματος και αξιών περιβάλλοντος καθώς και η διεκδίκηση προτεραιότητας επενδύσεων ΑΠΕ από τοπικούς επενδυτές και με την επιφύλαξη της Περιφερειακής αρχής για χρήση ένδικων μέσων σε περιπτώσεις ήδη αδειοδοτημένων επενδύσεων ΑΠΕ που τεκμηριωμένα βλάπτουν το αναπτυξιακό απόθεμα της περιοχής

Θυμίζουμε πως την περασμένη Δευτέρα, οι Δήμαρχοι Βελβεντού, Κοζάνης και Σερβίων, δηλαδή, των τριών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν άμεση γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική σχέση με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, απέστειλαν επιστολή στον Περιφερχειάρχη Δ. Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, για το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών της ΡΑΕ.

Με αυτή την επιστολή τους ζητούν από την Περιφέρεια να ενημερωθούν επίσημα για τα σχέδια που ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή σχετικά με την αδειοδότηση πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου.

«Ανεξέλεγκτες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου δυστυχώς παρουσιάζονται ως εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους της, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η περιοχή προσπαθεί να βγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς λήψη μέτρων προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παράγοντες που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής και στις ανάγκες τους καθώς και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμό). Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής», αναφέρεται στην επιστολή των τριών Δημάρχων προς τον κ. Κασαπίδη.