Τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργούς Ενέργειας έξη κρατών είχε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω Ελλάδας. Οι έξη Υπουργοί αποφάσισαν να συστήσουν ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή ειδικών, προκειμένου να αξιολογήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στις ενδεχόμενες εξαγωγές του καυσίμου, χάρη στις οποίες θα ενισχυθεί η οικονομική βιωσιμότητα του σχεδιαζόμενου αγωγού East Med, καθώς θα λειτουργήσει συμπληρωματικά για την αγορά της Ιταλίας.

Ο κ. Σκρέκας εισηγήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη των ομολόγων του να συνταχθεί κοινή επιστολή που θα απευθύνεται στην Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, με την οποία θα υπογραμμίζουν τη σημασία του αγωγού East Med για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα της ενεργειακής μετάβασης των χωρών που συμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητας των Υπουργών να προωθήσουν τη συνεργασία σε έργα όπως η κατασκευή του East Med, εν μέσω της εκπεφρασμένης αντίθεσης των συλλογικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσουν μελλοντικά έργα φυσικού αερίου, το γεγονός ότι αναγνώρισαν τη σημασία του ως καυσίμου-γέφυρα που θα διευκολύνει, μακροπρόθεσμα, τη μετάβαση σε ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Η τηλεδιάσκεψη αποτελεί επίσης, μια πολιτική διαφυγή από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων, στον απόηχο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η πανδημία είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την κατάρρευση της ζήτησης και συνακόλουθα των διεθνών τιμών. Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε νέα κοιτάσματα ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν, ενώ διακόπηκε και η εκμετάλλευση ήδη ώριμων κοιτασμάτων. Ιδίως η χώρα μας, που αποτελεί καθαρό εισαγωγέα ενέργειας, πλήττεται ιδιαίτερα από την αναστολή των δραστηριοτήτων στον κλάδο.

Ακολουθεί το κείμενο της  Κοινής Δήλωσης των Υπουργών Ενέργειας:

«Μετά από την πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας τους Ισραήλ, Δρ. Yuval Steinitz, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας είχαν τηλεδιάσκεψη, στις 28 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Ενέργειας, να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, να δώσουν ώθηση στην οικονομική ευημερία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των λαών στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Οι Υπουργοί αναγνωρίζουν τη σημασία του φυσικού αερίου ως κρίσιμου μεταβατικού καυσίμου το οποίο θα διευκολύνει την μακροπρόθεσμη ενεργειακή μετάβαση προς μία δραστική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί Ενέργειας τονίζουν ότι η ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της διαφοροποίησης των εναλλακτικών πηγών προμήθειας και των οδεύσεων.

Έχοντας αυτό υπόψη, οι Υπουργοί Ενέργειας εξέφρασαν την στήριξή τους για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα αξιοποιήσει περιφερειακές υποδομές φυσικού αερίου όπως τους αγωγούς IGB, IBS, IBR, IRH και άλλους. Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί μία βιώσιμη και στρατηγική επιλογή για την αύξηση της ασφάλειας σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στις περιοχές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Κεντρικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.

Για να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τη συνεργασία, οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τους βέλτιστους τρόπους για την ανάληψη συλλογικών δράσεων και συνεργασιών στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των εναλλακτικών καυσίμων, της προώθησης της καινοτομίας και κοινών πιλοτικών προγραμμάτων.

Οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν στη διεξαγωγή μίας ακόμα συνάντησης στο άμεσο μέλλον προκειμένου να συζητήσουν εφικτούς τρόπους για να κάνουν λειτουργική τη συνεργασία τους και να συστήσουν μία ad hoc ομάδα εργασίας σε επίπεδο ειδικών για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους Υπουργούς.»