Ανταρκτική: Το Μη Γραμμικό Λιώσιμο των Πάγων Ανησυχεί Περισσότερο τους Επιστήμονες

Ανταρκτική: Το Μη Γραμμικό Λιώσιμο των Πάγων Ανησυχεί Περισσότερο τους Επιστήμονες
energia.gr
Τετ, 3 Φεβρουαρίου 2021 - 13:30

Ο πάγος της Ανταρκτικής λιώνει, προσθέτοντας τεράστιες ποσότητες νερού στις θάλασσες ανεβάζοντας τη στάθμη τους, αλλά αυτό το λιώσιμο δεν είναι τόσο γραμμικό και συνεπές όσο οι επιστήμονες πίστευαν προηγουμένως, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ανάλυση, δορυφορικών δεδομένων αξίας 20 ετών, δείχνει ότι ο πάγος της Ανταρκτικής λιώνει με διαφορετικούς ρυθμούς κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι τα μοντέλα

που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να προβλέψουν την ερχόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας μπορεί επίσης να χρειαστούν προσαρμογή.

"Το φύλλο πάγου δεν αλλάζει με σταθερό ρυθμό - είναι πιο περίπλοκο από μια γραμμική αλλαγή", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Lei Wang, Επίκουρος Καθηγητής στο Ohio State University στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, βασίζεται σε δεδομένα από το GRACE της NASA (Gravity Recovery and Climate Experiment), μια διπλή δορυφορική αποστολή που μετρά τις αλλαγές στους παγκόσμιους ωκεανούς, τα υπόγεια ύδατα και τα φύλλα πάγου.

Τα μοντέλα που προβλέπουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας βασίζονται συνήθως στην υπόθεση ότι ο πάγος λιώνει από τα μεγαλύτερα πεδία πάγου στον κόσμο στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία με σταθερό ρυθμό.

Αλλά αυτή η ανάλυση διαπίστωσε ότι, επειδή η μάζα του πάγου στο Ανταρκτικό Φύλλο Πάγου αλλάζει ανάλογα με την εποχή και το έτος, αυτές οι προβολές δεν είναι τόσο αξιόπιστες όσο θα μπορούσαν να είναι. Η ακραία χιονόπτωση ένα χρόνο, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα πάγου στην Ανταρκτική. Οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα ή στον περιβάλλοντα ωκεανό ενδέχεται να τον μειώσουν άλλο ένα χρόνο.

Συνολικά, είπε ο ερευνητής, ο όγκος του πάγου στην Ανταρκτική μειώνεται. Αλλά ένα γράφημα της πτώσης σε ένα γράφημα γραμμής θα είχε αιχμές και κοιλάδες ανάλογα με το τι συνέβη σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Για να κατανοήσει αυτές τις αλλαγές, η ομάδα αξιολόγησε δεδομένα σχετικά με το βαρυτικό πεδίο μεταξύ των δορυφόρων πάνω από την Ανταρκτική και του πάγου στην ήπειρο. Οι αλλαγές στη μάζα του πάγου - είτε αυξάνονται από μεγάλες χιονοπτώσεις είτε μειώνονται από την τήξη - αλλάζουν αυτό το βαρυτικό πεδίο.

Από το 2016 έως το 2018, για παράδειγμα, το φύλλο πάγου στη Δυτική Ανταρκτική αυξήθηκε πραγματικά λόγω ενός τεράστιου χιονιού. Ωστόσο, κατά την ίδια χρονική περίοδο, το φύλλο πάγου στην Ανατολική Ανταρκτική συρρικνώθηκε λόγω τήξης.