Η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου StatoilHydro ανακοίνωσε ότι αναμένεται να αυξήσει κατά 3% το χρόνο την παραγωγή της το διάστημα 2008-2012 με τον υπολογισμό ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου StatoilHydro ανακοίνωσε ότι αναμένεται να αυξήσει κατά 3% το χρόνο την παραγωγή της το διάστημα 2008-2012 με τον υπολογισμό ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι.

 

Κατά την παρουσίαση του στρατηγικού προγράμματος της εταιρείας σε επενδυτές στο Λονδίνο   έγιναν νύξεις στα επενδυτικά λάθη των προκατόχων της StatoilHydro και την αποτυχία τους να ευθυγραμμισθούν με τους προγραμματισμένους στόχους. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της   StatoilHydro, Helge Lund αυτές οι αποτυχίες   υπονόμευσαν τελικά   την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της εταιρείας δημιουργώντας πολλά οικονομικά αδιέξοδα. Η στρατηγική της   StatoilHydro είναι να υποστηρίξει σχέδια τα οποία δεν θα στηρίζονται σε καμία περίπτωση πάνω σε απατηλούς στόχους.

 

Η StatoilHydro συστήθηκε ως εταιρεία τον Οκτώβριο του 2007, όταν ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Statoil με την νορβηγική επιχείρηση εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου Norsk Hydro και είναι υπεύθυνη για το 80% της παράκτιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Τον Δεκέμβριο η εταιρεία αντιμετώπισε μια μεγάλη πτώση των μετοχών της, της τάξεως του 11% μέσα σε μια μέρα όταν ανακοίνωσε ότι αναμένεται να μην καλύψει τους στόχους της για αύξηση της παραγωγής της.

 

Η νορβηγική εταιρεία αναδιοργανώνοντας την στρατηγική της, σχεδιάζει τον χρόνο αυτό να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή της από 1,4 περίπου εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 1,55 εκατομμύρια βαρέλια. Φυσικά οι στρατηγικοί της στόχοι δεν περιορίζονται μονάχα στην νορβηγική επικράτεια αλλά πολύ περισσότερο στρέφονται στο διεθνές επίπεδο όπου οι δραστηριότητες της εταιρείας αγγίζουν το ¼ περίπου της συνολικής της παραγωγής σε υδρογονάνθρακες. Μερικές από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η   StatoilHydro είναι η Αγκόλα και το Αζερμπαϊτζάν, δύο χώρες με σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, και μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε πεδία του κόλπου του Μεξικού, της Αλγερίας και της Βραζιλίας.

 

 Το μόνο πρόβλημα της αλλά ωστόσο σημαντικό όσον αφορά στις δραστηριότητές της εκτός νορβηγικής επικράτειας είναι ότι οι συμφωνίες που έχει κλείσει για την παραγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δίνουν το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής στις κρατικές εταιρείες των κρατών με τα οποία συνεργάζεται. Αυτό σημαίνει ότι όσο ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου τόσο μεγαλώνει και το μερίδιο των παραγόμενων υδρογονανθράκων που πρέπει να δοθεί στις κρατικές εταιρείες.

 

Δεδομένου αυτού του γεγονότος και με την τιμή του πετρελαίου να υπολογίζεται γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι η   StatoilHydro έχει βάλει ως στόχο να ανεβάσει την παραγωγή της από 1,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το χρόνο αυτό σε 1,96 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το 2012 μια αύξηση δηλαδή της παραγωγής κατά 2,8%.