«Βουτιά» της τάξης σχεδόν των 2 δολαρίων κατέγραψαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», υποχωρώντας κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά έξι εβδομάδες, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, οι οποίοι προκάλεσαν τη δραστική πτώση των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου, ενισχύουν την προοπτική επιβράδυνσης της ενεργειακής ζήτησης.


«Βουτιά» της τάξης σχεδόν των 2 δολαρίων κατέγραψαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», υποχωρώντας κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά έξι εβδομάδες, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, οι οποίοι προκάλεσαν τη δραστική πτώση των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου, ενισχύουν την προοπτική επιβράδυνσης της ενεργειακής ζήτησης. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent υποχωρούσε το απόγευμα στα 87,50 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές διαμορφωνόταν έως και στα 88,56 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Δεκεμβρίου (το NYSE έμεινε χθες κλειστό λόγω της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ).


Το αργό έχει απολέσει περισσότερο από το 10% της αξίας του από το ιστορικό ρεκόρ των 100,09 δολαρίων, που κατέγραψε στις 3 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Κατά κοινή ομολογία των αναλυτών, η επικείμενη ύφεση κυριάρχησε χθες στις αγορές, επισκιάζοντας «πολυάριθμες εξελίξεις, οι οποίες θα είχαν ωθήσει ανοδικά τις τιμές», αν δεν υφίσταντο οι ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης. Εξελίξεις, όπως τα δύο νέα κρούσματα βίας στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας, αλλά και τα πρόσφατα σχόλια του ΟΠΕΚ ότι η πετρελαϊκή αγορά είναι πολύ καλά εφοδιασμένη.


Αναποφάσιστο το καρτέλ


Το καρτέλ, που παράγει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, παραμένει αναποφάσιστο για την πολιτική των εξαγωγών του, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του στη Βιέννη, την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, «πριν αποφασίσει αύξηση της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ θα περιμένει να δει αν η ύφεση θα ωθήσει κάτω τις τιμές». Εν μέσω αναποφασιστικότητας του καρτέλ και ενόσω στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για την Ενέργεια (ΕΙΑ) ενισχύουν την εκτίμηση ότι θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση των ενεργειακών αποθεμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2008, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σάμιουελ Μπόντμαν, επέμεινε χθες στην άποψη ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του κατά την επερχόμενη σύνοδο. Από το Αμπού Ντάμπι, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ αλ-Χαμλί, ο κ. Μπόντμαν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ριάντ θα λάβει την κρίσιμη απόφαση, «ώστε οι αγορές να βεβαιωθούν ότι υπάρχει επάρκεια προσφοράς».


Οι δηλώσεις του κ. Μπόντμαν έπονται αντίστοιχης έκκλησης του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, την περασμένη εβδομάδα. Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν διάβρωση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης, όχι μόνο λόγω του ακριβού πετρελαίου, αλλά και με αφορμή τις υψηλότερες των φυσιολογικών για την εποχή θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο. Ηδη, η επιβράδυνση της κατανάλωσης έχει υποχρεώσει κάποια διυλιστήρια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη βορειοανατολική Ασία να μειώσουν την παραγωγή τους. Πάντως, στη μηνιαία του έκθεση, το βρετανικό Κέντρο Παγκόσμιων Ενεργειακών Μελετών απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΟΠΕΚ περί γεωπολιτικής και κερδοσκοπίας ως παραγόντων εκτίναξης των τιμών και επιμένει ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει ακριβό αν το καρτέλ αποφασίσει μείωση της παραγωγής την 1η Φεβρουαρίου.