Έκθεση World Forgotten Fishes: Σε άμεσο Κίνδυνο τα Ψάρια του Γλυκού Νερού

Έκθεση World Forgotten Fishes: Σε άμεσο Κίνδυνο τα Ψάρια του Γλυκού Νερού
energia.gr
Τετ, 24 Φεβρουαρίου 2021 - 12:20

Τα ψάρια του γλυκού νερού στον κόσμο είναι κρίσιμα για την υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διαβίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά υπόκεινται σε μία ολοένα αυξανόμενη απειλή με ένα στα τρία είδη να είναι απειλούμενα με εξαφάνιση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, από 16 παγκόσμιους οργανισμούς. Τα World Forgotten Fishes περιγράφουν λεπτομερώς την εξαιρετική ποικιλία ειδών ψαριών γλυκού νερού, με τις τελευταίες ανακαλύψεις να φτάνουν

το σύνολο σε 18.075 - αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ όλων των ειδών ψαριών του κόσμου και το ένα τέταρτο όλων των ειδών σπονδυλωτών στη Γη. Αυτός ο πλούτος ειδών είναι απαραίτητος για την υγεία των ποταμών, των λιμνών και των υγροτόπων του κόσμου - και υποστηρίζει κοινωνίες και οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αλιεία γλυκού νερού παρέχει την κύρια πηγή πρωτεϊνών για 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, καθώς και θέσεις εργασίας και βιοποριστικά μέσα για 60 εκατομμύρια άτομα. Τα υγιή αποθέματα ψαριών γλυκού νερού διατηρούν επίσης δύο τεράστιες παγκόσμιες βιομηχανίες: η ερασιτεχνική αλιεία παράγει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, ενώ τα ψάρια ενυδρείων είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα στον κόσμο και οδηγούν σε παγκόσμιο εμπόριο αξίας έως 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, τα ψάρια γλυκού νερού συνεχίζουν να υποτιμούνται και να παραβλέπονται - και χιλιάδες είδη τώρα κατευθύνονται προς εξαφάνιση. Η βιοποικιλότητα των γλυκών υδάτων μειώνεται με διπλάσιο ρυθμό από αυτό των ωκεανών ή των δασών μας. Πράγματι, 80 είδη ψαριών γλυκού νερού έχουν ήδη κηρυχθεί «εξαφανισμένα» από την κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών του IUCN, συμπεριλαμβανομένων 16 μόνο το 2020. Εν τω μεταξύ, οι πληθυσμοί μεταναστευτικών ψαριών γλυκού νερού μειώθηκαν κατά 76% από το 1970 και τα μεγάλα ψάρια κατά 94%.

«Πουθενά δεν είναι πιο έντονη η παγκόσμια κρίση στη φύση από ό, τι στα ποτάμια, τις λίμνες και τους υγρότοπους και ο σαφέστερος δείκτης της ζημιάς που κάνουμε είναι η ραγδαία μείωση των πληθυσμών ψαριών γλυκού νερού. Είναι η υδρόβια εκδοχή του καναρινιού στον άνθρακα, και πρέπει να λάβουμε υπόψη την προειδοποίηση », δήλωσε ο Stuart Orr, WWF Global Freshwater Lead. «Παρά τη σημασία τους για τις τοπικές κοινότητες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ψάρια γλυκού νερού ξεχνιούνται πάντα και δεν λαμβάνονται υπόψη στις αναπτυξιακές αποφάσεις σχετικά με τα φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας ή τη χρήση νερού ή την οικοδόμηση σε πλημμύρες. Τα ψάρια γλυκού νερού έχουν σημασία για την υγεία των ανθρώπων και τα οικοσυστήματα γλυκού νερού στα οποία εξαρτώνται όλοι οι άνθρωποι και όλη η ζωή στη γη. Ήρθε η ώρα να το θυμόμαστε αυτό. "

Η έκθεση υπογραμμίζει τον καταστροφικό συνδυασμό απειλών που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα γλυκού νερού - και τα ψάρια που ζουν σε αυτά - συμπεριλαμβανομένων της καταστροφής των ενδιαιτημάτων, των φραγμάτων υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ποτάμια ελεύθερης ροής, της άντλησης νερού για άρδευση και της οικιακής, γεωργικής και βιομηχανικής ρύπανσης. Επιπλέον, τα ψάρια γλυκού νερού κινδυνεύουν επίσης από υπεραλίευση και καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, την εισαγωγή χωροκατακτητικών μη ιθαγενών ειδών και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, καθώς και τη μη βιώσιμη εξόρυξη άμμου και το έγκλημα άγριων ζώων.

Για παράδειγμα:

Η αλιεία hilsa στο Γάγγη έπεσε από απόδοση 19 τόνων σε μόλις 1 τόνο ετησίως μετά την κατασκευή του φράγματος Farakka στη δεκαετία του 1970.

Η λαθροθηρία για το παράνομο χαβιάρι είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι οξυρρύγχοι είναι μια από τις πιο απειλούμενες οικογένειες ζώων στον κόσμο, ενώ τα χυτά που κινδυνεύουν από την Ευρώπη είναι τα ζώα που διακινούνται περισσότερο. και

Οι υπερβολικά υψηλές ποσοστώσεις αλιείας στον ποταμό Amur της Ρωσίας συνέβαλαν σε καταστροφική πτώση στο μεγαλύτερο αριθμό σολομών στη χώρα  που βρέθηκαν σε περιοχές ωοτοκίας το καλοκαίρι του 2019.

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος απειλών, αλλά υπάρχουν επίσης λύσεις - και το 2021 προσφέρει πραγματική ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί να στρέψει την παλίρροια και να αρχίσει να αντιστρέφει δεκαετίες μείωσης των πληθυσμών ψαριών γλυκού νερού. Ο κόσμος πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να εξασφαλίσει μια φιλόδοξη και εφαρμόσιμη παγκόσμια συμφωνία βιοποικιλότητας στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα (CBD) στο Κουνμίνγκ της Κίνας - μια που πρέπει, για πρώτη φορά, να δώσει εξίσου προσοχή στην προστασία και την αποκατάσταση των συστήματα υποστήριξης της ζωής γλυκού νερού ως δάση και ωκεανοί στον κόσμο.

«Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για την προστασία των ψαριών γλυκού νερού. Η εξασφάλιση μιας νέας συμφωνίας για τα οικοσυστήματα γλυκού νερού στον κόσμο θα φέρει τη ζωή στα νεκρά ποτάμια, τις λίμνες και τους υγρότοπους μας. Θα φέρει και πάλι είδη ψαριών γλυκού νερού από το χείλος - εξασφαλίζοντας τροφή και θέσεις εργασίας για εκατοντάδες εκατομμύρια, προστατεύοντας πολιτιστικές εικόνες, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα και βελτιώνοντας την υγεία των οικοσυστημάτων γλυκού νερού που υποστηρίζουν την ευημερία και την ευημερία μας ", δήλωσε ο Orr.

Συγκεκριμένα, αυτή η νέα συμφωνία για τη φύση και τους ανθρώπους πρέπει να βασιστεί στη μετάβαση του γλυκού νερού που περιγράφεται στην 5η παγκόσμια προοπτική βιοποικιλότητας της CBD, η οποία αντικατοπτρίζει τους 6 πυλώνες του WWF Plan Recovery Plan για τη βιοποικιλότητα γλυκού νερού - ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που μπορεί να προσφέρει λύσεις η κλίμακα που απαιτείται για να αντιστραφεί η κατάρρευση των πληθυσμών ψαριών γλυκού νερού.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να αναγνωρίσουμε την αξία των ψαριών και της αλιείας γλυκού νερού, και για τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν για την υλοποίηση νέων στόχων και λύσεων, καθώς και να δώσουν προτεραιότητα σε ποια οικοσυστήματα γλυκού νερού χρειάζονται προστασία και αποκατάσταση. Πρέπει επίσης να δούμε συνεργασίες και καινοτομία μέσω συλλογικής δράσης που να περιλαμβάνει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, επενδυτές, κοινωνία των πολιτών και κοινότητες ", δήλωσε ο Orr.