Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που κατάφερε να αυξήσει την ενεργειακή της εξάρτηση από το πετρέλαιο την ίδια περίοδο που οι τιμές του μαύρου χρυσού εκτοξεύονται στα ύψη και έχει πληθωρισμό 1,25% πάνω από την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.


Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που κατάφερε να αυξήσει την ενεργειακή της εξάρτηση από το πετρέλαιο την ίδια περίοδο που οι τιμές του μαύρου χρυσού εκτοξεύονται στα ύψη και έχει πληθωρισμό 1,25% πάνω από την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τονίζει ο Επίτροπος Χ. Αλμούνια απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.


Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο έφθασε την πενταετία 2000 - 2005 από το 56,6% στο 57,5%, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρωζώνη το μερίδιο του πετρελαίου στο ενεργειακό ισοζύγιο μειώθηκε στο 39,7% από 41,7%. Ταυτόχρονα, η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ενσωμάτωση στον εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.


Εισαγωγές


Ο κ. Αλμούνια τονίζει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στην εισαγωγή και χρήση πετρελαίου, που φθάνει στο 1% για την πενταετία 2000 - 2005, ενώ στις υπόλοιπες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε 2%. Ο Επίτροπος σημειώνει επίσης ότι «παρόλο που οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου είχαν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, δεν έχουν επηρεάσει τη διαφορά του πληθωρισμού σε σχέση με την ευρωζώνη, η οποία παρέμεινε γενικά αμετάβλητη σε περίπου 1,25 εκατοστιαία μονάδα ετησίως. «Τον κύριο ρόλο στη διάβρωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας διαδραμάτισε η διατήρηση της διαφοράς πληθωρισμού σε σχέση με την ευρωζώνη, η οποία αντανακλάται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που ανήλθε σε άνω του 11% το 2006 σε σύγκριση με 3% στα τέλη της δεκαετίας του 90 και παραμένει ένα από τα υψηλότερα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.


Καταδίκη


Εν τω μεταξύ, στις 17 Ιανουαρίου η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί από το 2002 δεν έχει εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Χθες, η ηγεσία του Συνδέσμου των πρατηριούχων υγρών καυσίμων επισκέφθηκε τον υπουργό Χρήστο Φώλια για να εκφράσει την ανησυχία της για τη δημιουργία πρατηρίων από τα σούπερ μάρκετ και άλλα ζητήματα που συνδέονται με την απελευθέρωση της αγοράς, όπως οι αυτόματοι πωλητές και η απελευθέρωση του ωραρίου των πρατηρίων. Οπως δήλωσαν οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, ο υπουργός τους είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς. Κύκλοι του περιβάλλοντος του υπουργού όμως τηρούσαν αποστάσεις λέγοντας ότι ο υπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την αγορά καυσίμων στα τέλη Φεβρουαρίου.


Στα 1,1 ευρώ η αμόλυβδη


Μικρή πτώση, 1,1 λεπτά το λίτρο ή ποσοστό 0,99% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την περασμένη Παρασκευή, όπως προκύπτει από τις δειγματοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 πρατήρια όλης της χώρας. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι και η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 0,9 λεπτά το λίτρο. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή της αμόλυβδης είναι ακριβότερη κατά μέσο όρο 23,3%, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η διαφορά έχει εκτοξευτεί στο 37,6%. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 1,10 ευρώ το λίτρο, από 1,111 ευρώ που ήταν μία εβδομάδα πριν, ενώ η αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφθασε τα 71,6 λεπτά.