Στην επιστολή έξι σελίδων, οι εκτελεστικοί διευθυντές της Παγκόσμιας Τράπεζας που αντιπροσωπεύουν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά, αφενός χαιρέτισαν τις προσπάθειες της τράπεζας να διασφαλίσει ότι ο δανεισμός της στηρίζει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα, αφετέρου την προέτρεψαν να εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές της. Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την προστασία του κλίματος, στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
«Πιστεύουμε ότι η τράπεζα πρέπει τώρα να προχωρήσει περισσότερο και να αποκλείσει επίσης όλες τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα και το πετρέλαιο, να καταρτίσει περαιτέρω μια πολιτική σταδιακής κατάργησης της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και να επενδύει σε φυσικό αέριο μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην επιστολή, απόσπασμα της οποίας τέθηκε υπόψη του Reuters.
Οι αξιωματούχοι επισήμαναν την επένδυση της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους 620 εκατ. δολαρίων σε ένα έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας πολλών δισ. δολαρίων στη Μοζαμβίκη και η οποία εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο δεν ζήτησαν την ακύρωσή της, όπως ανέφερε μια από τις πηγές.
83 δισ. δολ. σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή
Η Παγκόσμια Τράπεζα επιβεβαίωσε την παραλαβή της επιστολής, εντούτοις δεν αποκάλυψε όλο το περιεχόμενό της, σημειώνοντας ότι μαζί με τις συνεργαζόμενες οργανώσεις της έχουν παράσχει τα τελευταία 5 χρόνια 83 δισ. δολάρια για δράσεις αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. «Πολλές από τις πρωτοβουλίες που αναφέρονται στην επιστολή έχουν ήδη προγραμματιστεί ή συζητούνται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της δράσης μας για την κλιματική αλλαγή το διάστημα 2021/25 και τον οποίο η διοίκηση προσπαθεί να τον ολοκληρώσει τον επόμενο μήνα» ανέφερε στο Reuters η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών του G20, ότι οι επενδύσεις της τράπεζας το 2021 για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στα νέα πρότυπα, θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη διαδοχική χρονιά.
«Η ανισότητα, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή θα είναι τα καθοριστικά ζητήματα της εποχής μας. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε μεγαλεπήβολα και να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο για την εξεύρεση λύσεων» κατέληξε.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")