Σε βιομηχανικό όμιλο με έντονο οικονομικό αποτύπωμα στην εγχώρια, την ευρωπαϊκή, αλλά και τη διεθνή οικονομία εξελίσσεται ο όμιλος Μytilineos. Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2020, η συνολική προστιθέμενη αξία που δημιουργεί ο όμιλος Μytilineos με τη δραστηριότητά του υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 1,06 δισ. ευρώ, ίση με το 0,6% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι εξαγωγές σε αγορές στο εξωτερικό αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών

Ο όμιλος αριθμεί περισσότερους από 3.800 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους και 9.500 προμηθευτές (σε Ελλάδα και εξωτερικό). Με ορίζοντα τη βιώσιμη ανάπτυξη (Ατζέντα 2030 ΟΗΕ), ο όμιλος το 2020 συνέβαλε στην ελληνική οικονομία με 36 εκατ. ευρώ σε πληρωμές φόρων, 150 εκατ. ευρώ συνολικές επενδύσεις, 956 εκατ. ευρώ συνολικές εξαγωγές, 71,6 εκατ. ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος, 285.000 εξυπηρετούμενους πελάτες σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Στον τομέα της μεταλλουργίας διαθέτει τη μοναδική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί με τα μεταλλεία της και τη μονάδα παραγωγής δευτερόχυτου αλουμινίου. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε 650.000 τόνους βωξίτη, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 220.000 τόνους σε αλουμίνιο (πρωτόχυτο και δευτερόχυτο) και τους 820.000 τόνους σε αλουμίνα. Οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητας του εργοστασίου και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ιδιώτη τα τελευταία χρόνια.

Ενεργειακός τομέας

Στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της εταιρείας, μέσω της Protergia, η Mytilineos αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1.200 MW, που ξεπερνά το 13,5% του ενεργού και αδειοδοτημένου εγκατεστημένου θερμικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Παράλληλα ο όμιλος προχώρησε στον μετασχηματισμό του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων EPC - METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Business Unit, τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions - SES BU), καθώς και στη δημιουργία του νέου Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη, η Mytilineos στοχεύει μέχρι το 2030 σε:

* Ισχυροποίηση της παρουσίας της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με περαιτέρω υλοποίηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ >2,5GW, στην Ελλάδα και διεθνώς.

* Ηλεκτροδότηση του Τομέα Μεταλλουργίας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

* Χρήση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις δραστηριότητές της.

* Εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής και αξιοποίηση ψηφιακών βιομηχανικών μεθόδων στα στάδια παραγωγής, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών, όπως π.χ. η ψηφιοποίηση του χυτηρίου στο εργοστάσιο αλουμινίου σε συνεργασία με τη General Electric, και η εφαρμογή της τεχνολογίας Metsol για τη μείωση των εκπομπών PFC.

* Επίσης στοχεύει στη σημαντική αύξηση της παραγόμενης ποσότητας δευτερόχυτου αλουμινίου, καθώς και στη σημαντική αύξηση της ποσότητας scrap αλουμινίου, στην παραγωγή του πρωτόχυτου αλουμινίου, τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών στα εργοτάξια, τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, την αντικατάσταση των εγκαταστάσεων θέρμανσης των χώρων γραφείων με βάση το φυσικό αέριο, με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας.

Έργα υποδομών

Η Mytilineos, έχοντας τη σχετική εμπειρία, διεκδικεί σημαντικό μερίδιο για έργα δικτυών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική. Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση, η Mytilineos κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης στην Ελλάδα και μέρος του επιχειρηματικού σχεδιασμού της είναι η επιλεκτική διεκδίκηση των υπό δημοπράτηση έργων υποδομών, κτηριακών, περιβαλλοντικών και λοιπών έργων κυρίως εντός Ελλάδος, μέσω κατασκευαστικών συμβάσεων, συμβάσεων ΣΔΙΤ ή και συμβάσεων παραχώρησης.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")