Εχθές ο γενικός δείκτης των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου έκανε μία σχεδόν απρόσμενη βουτιά ταράσσοντας τα νερά και φέρνοντας στο νου για μια ακόμα φορά την πιθανότητα ύφεσης της αμερικάνικής οικονομίας.

Εχθές ο γενικός δείκτης των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου έκανε μία σχεδόν απρόσμενη βουτιά ταράσσοντας τα νερά και φέρνοντας στο νου για μια ακόμα φορά την πιθανότητα ύφεσης της αμερικάνικής οικονομίας. Πράγματι πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι αυτή η πτώση, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την πορεία της αμερικάνικής οικονομίας και στην υποβάθμιση της αξιοπιστίας ασφαλιστικών εταιρειών που ασφαλίζουν ομόλογα, θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία της στο άμεσο μάλιστα μέλλον.

 

Όπως ήταν φυσικό οι μετοχές της ενέργειας και των μετάλλων δεν εξαιρέθηκαν από της εξελίξεις αλλά ακολούθησαν κι αυτές με τη σειρά τους την κατακόρυφη πτώση των τιμών που σημειώθηκε στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Εντούτοις είναι αλήθεια ότι η πτώση στην αγορά ενέργειας είναι πολύ μικρή σε σχέση μ’ αυτήν των μετάλλων. Η τιμή του αργού επί παραδείγματι έπεσε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τη στιγμή που οι αγορές κάποιων από τα πιο σημαντικά μέταλλα, του αλουμινίου, του χαλκού, του νικελίου έπεσαν στο διπλάσιο περίπου ποσοστό.

 

Ο υπεύθυνος αναλυτής για τις πρώτες ύλες της Deutsche Bank στο Λονδίνο, Jude Brhanavan, ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη πτώση σ΄ αυτούς τους δύο τομείς. Είναι αλήθεια βέβαια ότι οι τιμές του αργού θα αντέξουν πολύ περισσότερο σε μια ενδεχόμενη πτώση καθώς θα συγκρατηθούν λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει σε Η.Π.Α. και Βόρεια Ευρώπη εξαιτίας του ψύχους που επικρατεί στις περιοχές αυτές.

 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο O.P.E.C. δεν θεωρεί ότι η μεγάλη αυτή κάθοδος στα διεθνή χρηματιστήρια είναι δυνατόν να επηρεάσει καταλυτικά τις τιμές του πετρελαίου καθώς οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες δεν έχουν στενή διασύνδεση με το πετρέλαιο. Επιπλέον   σκοπεύει να αυξήσει σύντομα την παραγωγή πετρελαίου το επόμενο διάστημα χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα νούμερα.

 

Αυτή η άποψη του καρτέλ δικαιολογείται από το γεγονός ότι η αγορά του πετρελαίου δεν βασίζεται τόσο σε χρηματοπιστωτικούς παράγοντες αλλά σε μία ανελαστική ζήτηση από δεδομένες ανάγκες για ενέργεια, η οποία ζήτηση γίνεται ακόμα πιο ανελαστική όσο αυξάνονται οι διεθνείς δείκτες ανάπτυξης. Βέβαια, ο O.P.E.C.  δεν εφησυχάζει αλλά αντίθετα δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα μελετηθούν όλες οι παράμετροι.