Ανοδος για Πετρέλαιο - Μέταλλα Μετά τη Νέα Μείωση Επιτοκίων ΗΠΑ

Ανάκαμψη των αγορών πρώτων υλών πυροδότησε χθες η έκτακτη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Πετρέλαιο και μέταλλα ανέκτησαν μέρος των πρόσφατων απωλειών τους μετά την ανακοίνωση της Fed, η οποία προκάλεσε εκ νέου εξασθένηση του δολαρίου και αναζωπύρωσε τις ελπίδες για αποφυγή της ύφεσης, αλλά και για διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τετ, 23 Ιανουαρίου 2008 - 23:53


Ανάκαμψη των αγορών πρώτων υλών πυροδότησε χθες η έκτακτη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Πετρέλαιο και μέταλλα ανέκτησαν μέρος των πρόσφατων απωλειών τους μετά την ανακοίνωση της Fed, η οποία προκάλεσε εκ νέου εξασθένηση του δολαρίου και αναζωπύρωσε τις ελπίδες για αποφυγή της ύφεσης, αλλά και για διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα. Ετσι, οι τιμές του πετρελαίου αντέστρεψαν την πτωτική πορεία που ακολουθούσαν ώς και στις αρχές της χθεσινής συνεδρίασης. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού, που είχε υποχωρήσει ώς και στα 86,11 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδά της από τις 6 Δεκεμβρίου, προσέγγισε και πάλι τα 90 δολάρια, την ώρα που εκείνη του Brent στην αγορά του Λονδίνου κατέγραφε κέρδη άνω του 1 δολαρίου, στα 88,75 δολάρια.


Στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου, ο χρυσός ανέκαμψε από το ναδίρ τριών εβδομάδων, κινούμενος σε επίπεδα άνω των 890 δολαρίων η ουγγιά. Η τιμή spot ενισχύθηκε περισσότερο από 3%, φθάνοντας ώς και τα 894,30 δολάρια η ουγγιά. Θετικά κινήθηκαν και άλλα πολύτιμα μέταλλα, με την πλατίνα να καταγράφει άνοδο ώς και στα 1.553,50 δολάρια η ουγγιά. Ανοδο μεγαλύτερη του 2% κατέγραψε και η τιμή του χαλκού, φθάνοντας τα 7.020 δολάρια ο τόνος και έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει ώς και στα 6.675 δολάρια, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 31 Δεκεμβρίου.


Η προοπτική ύφεσης, την οποία επιχειρεί να εμποδίσει η Fed μειώνοντας το κόστος δανεισμού, θεωρείται πως θα λειτουργήσει αρνητικά για πρώτες ύλες όπως τα μέταλλα. Ωστόσο, το ισοζύγιο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι ο κυριότερος παράγοντας καθορισμού της πορείας των τιμών σε όλες τις αγορές πρώτων υλών. Για το πετρέλαιο, όπου οι μαζικές πωλήσεις ώθησαν τις τιμές 10% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 100,09 δολαρίων της 3ης Ιανουαρίου, οι αναλυτές θεωρούν πως θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για τη ζήτηση αν η αμερικανική ύφεση επηρεάσει την κατανάλωση ενέργειας. Στις αγορές μετάλλων, τα τελευταία στοιχεία αφήνουν ελπίδες για διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα, κυρίως χάρις στην Κίνα και τις λοιπές ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Στις αγορές τροφίμων, η αρχική «βουτιά» ανακόπηκε χθες χάρις στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και τα στοιχεία περί ισχυρής ζήτησης σιτηρών και σόγιας στις ΗΠΑ. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, η τιμή της επεξεργασμένης ζάχαρης στα προθεσμιακά συμβόλαια του Λονδίνου εκτινάχθηκε στο ζενίθ 13 μηνών, ενώ εκείνη της ακατέργαστης στη Νέα Υόρκη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών. Η ζάχαρη αναδεικνύεται ως ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις για το 2008, με την προοπτική του τέλους στην υπερπροσφορά, καθώς χώρες όπως η Βραζιλία και η Ταϊλάνδη εξετάζουν τη διοχέτευση μέρους της σοδειάς τους στην παραγωγή αιθανόλης. Οπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα «Financial Times», η «πικρή γεύση» που άφησαν το 2006 και το 2007, όταν η τιμή της ζάχαρης κατέρρεε, σπεύδει να καταχωριστεί ως μακρινή ανάμνηση.