Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το 5ετές «ομόλογο βιωσιμότητας» της ΔΕΗ, με το ενδιαφέρον να είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ιδιαίτερα υψηλό. Και χτες μάλιστα η διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και οι ανάδοχοι είχαν σειρά παρουσιάσεων σε θεσμικούς επενδυτές, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα

Οι πρώτες ενδείξεις από την αγορά παραπέμπουν σε εικόνα υπερκάλυψης της έκδοσης αλλά και σε συμμετοχή υψηλής ποιότητας χαρτοφυλακίων, κάτι άλλωστε που είναι και βασικός στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ. Σε σχέση με το επιτόκιο, οι εκτιμήσεις παραπέμπουν στο πεδίο του 4%, καθώς το αρχικό όριο διακύμανσης που έχει δοθεί είναι στο 4%-4,25%. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι με βάση όσα αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες οι ενδιαφερόμενοι για να «κλειδώσουν» θέση δεσμεύουν πολλαπλάσια ποσά για το βιβλίο προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση, η πρώτη μετά από 7 χρόνια για την εταιρεία, είναι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη του είδους στη χώρα, αλλά και την πρώτη που εκδίδεται από επιχειρηματικό σχήμα της Ευρώπης που δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα «ΑΑΑ». Πέρα, επίσης, από το να προσελκύσει υψηλής στάθμης επενδυτικά σχήματα, η ΔΕΗ επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο για μια πολύ καλή πορεία του χρεογράφου στη δευτερογενή αγορά.

Η «ρήτρα» βιωσιμότητας

Όπως ανέφερε μάλιστα το Bloomberg, πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό ομόλογο υψηλής απόδοσης το οποίο συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε μία τάση που αναπτύσσεται γρήγορα στην κεφαλαιαγορά της Ευρώπης. Οι πωλήσεις, μάλιστα, ομολόγων με στόχους βιωσιμότητας έχουν απογειωθεί στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν τις λεγόμενες ρήτρες, που προβλέπουν ότι οι εταιρείες πληρώνουν μικρότερο τοκομερίδιο αν επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους ή μεγαλύτερο αν δεν τους επιτύχουν.

Το νέο ομόλογο της ΔΕΗ, σύμφωνα με το Bloomberg, προβλέπει την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019. Δηλαδή, η επιχείρηση δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που θα τη δανείσουν να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές βλέπουν πολλά ομόλογα να εκδίδονται φέτος με τις τιμές τους να συνδέονται με τις επιδόσεις των εταιρειών όσον αφορά στόχους βιωσιμότητας. Τουλάχιστον οχτώ τέτοιες εκδόσεις έχουν τιμολογηθεί έως τώρα το 2021 -μεταξύ άλλων των Kloeckner Pentaplast, Flender GmbH και Asda Group Ltd- έναντι τριών σε όλο το 2020.

Οι επενδύσεις funds

Σύμφωνα μάλιστα με όσα καταγράφηκαν σε πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας Mytilineos για τη βιώσιμη ανάπτυξη, από το 2015 μέχρι σήμερα, τα κεφάλαια των funds που επενδύουν σε εταιρείες που πληρούν τα ESG κριτήρια έχουν αυξηθεί κατά 170%. Τα στατιστικά στοιχεία για την περσινή χρονιά δείχνουν ότι το σύνολο των κεφαλαίων των ESG funds παγκοσμίως έφτασαν στο ποσό ρεκόρ ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% έναντι του 2019, χρονιά επίσης ρεκόρ για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Επίσης, όπως ανέφερε στην εκδήλωση της Mytilineos η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, τo σύνολο των κεφαλαίων στην Ευρώπη σε ESG equity funds και mixed funds έφτασε τα 835 δισ. ευρώ, που είναι αύξηση 55% από τον Μάρτιο του 2020, αποτελώντας το 20% των συνολικών κεφαλαίων που επενδύονται σε ομόλογα και mixed funds.

Ήδη, δηλαδή, υπάρχει σημαντική μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών σε κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες, καθώς αναγνωρίζεται ότι έχουν χαμηλότερη έκθεση σε κινδύνους και ταυτόχρονα καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Στο κλίμα αυτό, και το ομόλογο της ΔΕΗ συναντά την αποδοχή των επενδυτών, καθώς μάλιστα έχει όπως φαίνεται μια ελκυστική απόδοση στο κουπόνι, σε μια περίοδο χαμηλών επιτοκίων και βέβαια υπερβάλλουσας ρευστότητας. Κι αυτό το επιτόκιο μάλιστα, όπως τονίζεται από παράγοντες της αγοράς, συνδέεται με την πορεία μιας εταιρείας που έχει και την κρατική στήριξη.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")