Μετοχικές αλλαγές φέρνει στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας η δρομολογημένη αποεπένδυση της Reggeborgh Invest, με σημαντικές υπεραξίες, από την ΓΕΚ Τέρνα

Η ολλανδική εταιρεία, όπως εκτιμάται, θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην Ελλάκτωρ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, διπλασιάζει σχεδόν το ποσοστό του στον κατασκευαστικό - ενεργειακό όμιλο που αποκτά νέο μέτοχο τη Μαριάννα Λάτση και σύμφωνα με πληροφορίες και έναν ακόμα που δεν έχει γίνει γνωστός.

Σύμφωνα με την ολιγόλογη χθεσινή ανακοίνωση της Reggeborgh Invest, έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αποεπένδυση από τη ΓΕΚ Τέρνα, όπως σημειώνει, έπειτα «από μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα επενδυτική παρουσία». Γεγονός είναι ότι μέσα σε περίπου δύσκολα 2 χρόνια η ολλανδική εταιρεία διπλασίασε (ίσως και υπερδιπλασίασε) τα κεφάλαια που επένδυσε.

Για να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα εξαγόρασε το ποσοστό που είχε η York Capital με μέση τιμή περίπου 4,9 ευρώ ανά μετοχή και το ποσοστό της οικογένειας Κάμπα με 5,5 ευρώ ανά μετοχή.

Χθες η τιμή της μετοχής του κατασκευαστικού - ενεργειακού ομίλου έκλεισε στα 9,51 ευρώ με άνοδο 2,3%.

Η Reggeborgh Invest, όπως ανέφερε, θα προχωρήσει στις σχετικές, λεπτομερείς ενημερώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη ΓΕΚ Τέρνα που σήμερα ανέρχεται σε 28,181%.

Το ποσοστό της με βάση τη χθεσινή αξία της μετοχής αποτιμάται σε 275,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το διαθέτει με premium, άρα το ποσό που θα εισπράξει είναι μεγαλύτερο.

Το μεγαλύτερο τμήμα του ποσοστού της θα το αγοράσει ο κ. Περιστέρης, ο οποίος θα φθάσει να έχει πάνω από 30% στον Όμιλο, χωρίς να υπερβεί το 33%. Σήμερα κατέχει 15,98% και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα πάρει ακόμα περίπου 16%, δηλαδή θα διαθέσει ποσό της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδεικνύει το πόσο πιστεύει στην προοπτική του ομίλου στον οποίο ηγείται εδώ και αρκετά χρόνια.

Την εμπιστοσύνη της στη ΓΕΚ Τέρνα δείχνει με την εξαγορά ποσοστού περίπου 8% και η Μαριάννα Λάτση (η επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό αναμένεται σήμερα), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση του ποιος θα αγοράσει το ποσοστό που υπολείπεται (περίπου 4%).

Άλλαξε χέρια «πακέτο» μέσω Χρηματιστηρίου

Χθες μέσω του Χρηματιστηρίου πουλήθηκε ως «πακέτο» το 3,09% της ΓΕΚ Τέρνα σε τιμή 10 ευρώ (3,2 εκατ. μετοχές) με τη συνολική αξία της συναλλαγής στα 32 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι μετοχές αυτές δεν σχετίζονται με το 28,181% της ολλανδικής εταιρείας.

Βάσει της ανακοίνωσής της, η Reggeborgh Invest «θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις λοιπές επενδύσεις της στην Ελλάδα γιατί πιστεύει βαθύτατα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας».

Όπως είναι γνωστό, επίκειται αύξηση κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ κατά την οποία θεωρείται δεδομένο ότι η ολλανδική εταιρεία θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της (σήμερα κατέχει το 14,1761%).

Δεν είναι γνωστό, μέχρι στιγμής, το μέγεθος της επένδυσης της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελλάκτωρ χθες ήταν στα 345 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν απέχει πολύ (τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως) από αυτό που θα εισπράξουν οι Ολλανδοί αποεπενδύοντας από τη ΓΕΚ Τέρνα.

Στο μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε η παράταση για δύο μήνες του δικαιώματος προαίρεσης της ολλανδικής εταιρείας για την αγορά του 12,5457% της Ελλάκτωρ που σήμερα έχει στην κατοχή του ο Λεωνίδας Μπόμπολας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")