Στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν οι επιχειρηματικοί ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την περιοχή του Περσικού Κόλπου στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καθώς θα κληθούν να δείξουν κατά πόσο είναι πραγματικά έτοιμοι να αφήσουν τις τιμές πετρελαίου να υποχωρήσουν και να ενισχύσουν τις ξένες επενδύσεις τους για να στηρίξουν τις οικονομίες των ΗΠΑ και Ευρώπης.

Στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν οι επιχειρηματικοί ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την περιοχή του Περσικού Κόλπου στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καθώς θα κληθούν να δείξουν κατά πόσο είναι πραγματικά έτοιμοι να αφήσουν τις τιμές πετρελαίου να υποχωρήσουν και να ενισχύσουν τις ξένες επενδύσεις τους για να στηρίξουν τις οικονομίες των ΗΠΑ και Ευρώπης.

Πιθανότατα, οι ηγέτες των αραβικών χωρών να αποδειχθούν αδιάφοροι στις παραπάνω εκκλήσεις. Ηδη, κρατικά επενδυτικά ταμεία της περιοχής έχουν επενδύσει σε δυτικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και αναμένεται να αυξήσουν εφέτος το ξένο ενεργητικό τους κατά 10% στα 2 τρισ. δολάρια. Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και τρεις ακόμη αραβικές μοναρχίες αναμένεται να παρουσιάσουν εφέτος πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Αν και Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις θα υποστηρίξει ότι οι τιμές πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι αποτελούν μέρος των σημερινών οικονομικών προβλημάτων, πολλοί ηγέτες της περιοχής του Περσικού Κόλπου δεν θα ήθελαν επανάληψη της πετρελαϊκής κρίσης του 1999, όταν η τιμή υποχώρησε στα 15 δολάρια. Επίσης, οι επενδυτές της περιοχής φαίνεται να προτιμούν επενδύσεις εγγύτερες στις χώρες τους, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης είναι καλύτερες.

(δημοσιεύτηκε στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στις 23/1/2008)