Με 5,1 φορές υπερκάλυψη έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ της Motor Oil. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,90% ετησίως, ενώ η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 1,90%. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά, ανήλθε σε 1.019,31 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 147.000 ομολογίες (73,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και β) 53.000 ομολογίες (26,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές

Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι το θετικό κλίμα που καταγράφηκε στο επταετές ομόλογο της Motor Oil, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ήλθε σε μια περίοδο που η αγορά έχει «συνωστισμό» προσφοράς χρεογράφων, ΑΜΚ κ.λπ. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξέδωσε ομόλογο 30ετίας αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ, ενώ έρχεται η αύξηση-«μαμούθ» της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα προηγήθηκε το ομόλογο με δείκτες αειφορίας της ΔΕΗ, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες και για νέες εκδόσεις από άλλες μεγάλες εταιρείες της χώρας.

Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, καθώς η εκτιμώμενη απόδοση, συγκριτικά με το τι ισχύει π.χ. με τραπεζικά επιτόκια ή άλλα χρεόγραφα, οδήγησε πολλούς ιδιώτες επενδυτές, ειδικά πιο συντηρητικούς, στο να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο χρεόγραφο. Άλλο ένα στοιχείο της έκδοσης που λειτούργησε θετικά ήταν ότι υπήρχε ελάχιστο όριο συμμετοχής με μία μόνο (1) ομολογία, ονομαστικής αξίας 1.000. Αυτά τα δύο σημεία έκαναν πολλούς να χαρακτηρίσουν το εν λόγω χρεόγραφο ως ένα «λαϊκό ομόλογο» με ευρεία αναφορά στο κοινό και τους αποταμιευτές, δεδομένης και της ιστορίας της εταιρείας και της σχέσης που έχει χτίσει με το επενδυτικό κοινό.

Επίσης, το ότι θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών λειτούργησε ως άλλο ένα επιπλέον κίνητρο, ειδικά για όσους δεν έχουν ευχέρεια με τις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όρων που διέπουν το υπό έκδοση 7ετές ομόλογο, η Motor Oil έχει τη δυνατότητα να προπληρώσει τους ομολογιούχους έπειτα από τρία χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση, σε καταβολή στους ομολογιούχους των αναλογούντων ποσών, δηλαδή μεταξύ του 3ου και 4ου χρόνου, η εταιρεία θα καταβάλει και επιπλέον ποσό στους ομολογιούχους, ίσο με τους τόκους ενός έτους. Αν προπληρωμή γίνει μεταγενέστερα (5ο και 6ο χρόνο) τότε οι επιπλέον παροχές στους ομολογιούχους θα ισοδυναμούν με το 60% και το 30% αντίστοιχα των ετήσιων τόκων. Να σημειωθεί ότι το εταιρικό ομόλογο της Motor Oil δεν είναι εξασφαλισμένο με εμπράγματες ασφάλειες και εγγυήσεις, εξαιρουμένου του ενεχυριασμένου ειδικού λογαριασμού, όπου θα υπάρχει απόθεμα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Επίσης η εταιρεία δεν έχει αιτηθεί την εκτίμηση πιστοληπτικής ικανότητας που θα «συνοδεύει» το εταιρικό ομόλογο. Για το οποίο τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική έδρα την Ελλάδα βαρύνονται με φόρο 15% επί των τόκων.

Κατανομές σε επενδύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε για το ομόλογο η Motor Oil, από τα 200 εκατ. ευρώ, τα 3,6 εκατ. ευρώ αφορούν έξοδα της έκδοσης. Το υπόλοιπο ποσό των 196,4 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στη στήριξη του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, τα 137 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας (New Naphtha Treatment Complex), 20 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με την κρίση της διοίκησης της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης.

Ειδικά για το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας στο διυλιστήριο της Μotor Oil, που η κατασκευή του βρίσκεται σε εξέλιξη και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ, υπάρχει ο στόχος για σημαντική κάλυψη της κατασκευής του. Με βάση το Ενημερωτικό Δελτίο, στο έργο έχουν απορροφηθεί 10 εκατ. το 2019 και περίπου 110 εκατ. το 2020. Σημειώνεται ότι το υπολειπόμενο κεφάλαιο της επένδυσης στο νέο συγκρότημα, το οποίο δεν θα χρηματοδοτηθεί από τα αντληθέντα από το ομόλογο κεφάλαια, δηλαδή ποσό περίπου 53 εκατ. θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια ή/και πρόσθετο δανεισμό της εταιρείας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α' τρίμηνο του 2022 και θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και κηροζίνης και υδρογόνου.

«Δεδομένου ότι η αγοραία αξία των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων υπερβαίνει την αγοραία αξία της νάφθας, από τη συγκεκριμένη επένδυση η εταιρεία αναμένεται να επωφεληθεί από την εκάστοτε διαφορά τιμής μεταξύ της νάφθας και των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο, που συμπληρώνει ότι η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος αναμένεται να είναι περίπου 1 εκατ. μετρικοί τόνοι.

Σε σχέση με τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως σημειώνει ενημερωτικό δελτίο της Μotor Oil, τα 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν είτε από την εταιρεία ή και από θυγατρικές του ομίλου ή και άλλες εταιρείες ή κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει η εταιρεία ή και εταιρείες του Ομίλου, μέσω αύξησης κεφαλαίου ή μέσω δανεισμού, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων στον κλάδο των ΑΠΕ.

Ενδεικτικά τα έργα αυτά ενδέχεται να αφορούν επενδύσεις σχετικές με την απόκτηση, κατασκευή και ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων κατά την κρίση της διοίκησης της εταιρείας, ανάλογα με την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιμέρους έργων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")