125 εκατ. ευρώ κατάφερε να αντλήσει η ΔΕΗ κατά την έκδοση του συμπληρωματικού κοινού ομολογιακού δανείου, υπερκαλύπτοντας κατά 4,5 φορές το αιτούμενο ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες το 70% των επενδυτών ήταν ξένοι, όπως συνέβη και στην αρχική έκδοση της περασμένης εβδομάδας.Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Επιχείρησης, το συμπληρωματικό ομόλογο είχε επιτόκιο 3,875%, λήξη το 2026, τιμή έκδοσης 100,75% και απόδοση 3,672%, η οποία αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 0,205% σε σχέση με το αρχικό επιτόκιο έκδοσης

Ένα ακόμη ευνοϊκό χαρακτηριστικό του ομολόγου είναι η ευελιξία του, καθώς η ΔΕΗ ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή ή μερική εξόφληση.

Η προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί στις 24 Μαρτίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης: «Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ("ΔΕΗ") ανακοινώνει σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση της διεθνούς προσφοράς (η "Προσφορά") ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους ποσού €125 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,875%, λήξη το 2026 (οι "Νέες Ομολογίες" ή "Ομολογίες"), τιμή έκδοσης 100,75% και απόδοση 3,672%, η οποία αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 0,205% σε σχέση με το αρχικό επιτόκιο έκδοσης. 

Οι Νέες Ομολογίες θα εκδοθούν σύμφωνα με το Άρθρο 59, παράγραφο 2, και το Άρθρο 74 του νόμου 4548/2018, και το Άρθρο 14 του νόμου 3156/2003 και θα διέπονται από το δίκαιο της Νέας Υόρκης. 

Οι Νέες Ομολογίες θα διέπονται από τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως οι ομολογίες με ρήτρα αειφορίας συνολικής ονομαστικής αξίας €650 εκατομμυρν με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026, οι οποίες εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ στις 18 Μαρτίου 2021 (οι "Υφιστάμενες Ομολογίες"), εκτός αν άλλως προβλέπεται στους όρους των Νέων Ομολογιών, και θα αποτελούν έκδοση ίδιας κατηγορίας ("same class notes”), και υπό το ίδιο πρόγραμμα ("fungible notes”), με τις Υφιστάμενες Ομολογίες από κάθε άποψη συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, παραιτήσεων από δικαιώματα, τροποποιήσεων, εξαγορών και προσφορών προς απόκτηση (όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο ("offering memorandum”) για τις Νέες Ομολογίες).  

Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Νέων Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στην Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί στις 24 Μαρτίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών».

 Βλ. σχετικό άρθρο του energia.gr νωρίτερα σήμερα: ΔΕΗ: Ανοίγει και Πάλι το Βιβλίο Προσφορών με Προτεινόμενη Προσφορά €75 Εκατ.